събота, 25 септември 2010 г.

Прехвърляне и пресаждане на цветятаПРЕХВЪРЛЯНЕ НА РАСТЕНИЯТА

В цветарството се различават прехвърляне и пресаждане на саксийните
растения. При прехвърлянето растенията се преместват най-често от по-малка в по-голяма саксия,като пръстта около корените им не се разрушава, а при пресаждането се разрушава, тъй като се подменя изцяло или отчасти. Обикновено се прехвърлят младите, бързо растящи растения, отгледжани от семена и резници, чиито корени оплитат почвата в саксията, като всеки път се добавя почва,без да се наруши наличната около корените. Не трябва да се пресаждат цъфтящи растения, но те може да се прехвърлят и по време на цъфтеж в случай на необходимост. За прехвърляне трябва да се вземат не много големи съдове . В саксиите например трябва да се поместят корените на растението с пръстта около тях, а наоколо да се насипе нова почвена смес - в малките саксии един пръст, а в големите два. Практически новата саксия е достатъчна, ако в неясвободно се помества старата. Същото правило се прилага и при останалите съдове. 


ПРЕСАЖДАНЕ НА РАСТЕНИЯТА. 

Прилага се, за да се подобрят условията на хранене на растенията и да се увеличи обемът на почвата за корените и за повишаване на достъпа на въздух до тях. Освен това към пресаждане се прибягва при заболяване на корените, леко пожълтяване на листата, напукване(повреждане) на саксията, размножаване на растенията чрез разделяне на туфите и др.
Най-подходящото време за пресаждане е през пролетта (март - април), когато растенията започват усилено да растат. Някои малки и нежни растения се пресаждат през май.
Растенията не трябва да се пресаждат по време на цъфтежа.
Цъфтящите през пролетта растения се пресаждат, ако това е необходимо, след завършване на цъфтежа; хвойновите стайни растения се пресаждат през лятото, след завършване на пролетния растеж; всички луковични растения е по-добре да се пресаждат след периода на покой. Малките и младите растения изискват почти ежегодно пресаждане, докато големите може да се пресаждат през 4-5 години. Най-добре може да се установи нуждата от пресаждане, като се извади растението с пръстта от саксията и се огледа. За целта почвата в саксията се навлажнява, след което саксията с растението се взема в лявата ръка така, че стъблото да попадне между пръстите, обръща се и се почуква в края на масата и растението с пръстта се отделя бавно от саксията. Ако извадената пръст (буца) е оплетена с коренчета, образуващи на повърхността и гъста мрежа, или ако почвата е окислена. растението трябва да се пресади. Преди пресаждането на растенията новите саксии се измиват с гореща Вода, попарват се с вряла и се изплакват с вода, в която е разтворен малко суперфосфат, за да се просмучат стените на саксиите от разтвора. Това е необходимо за неутрализиране па калция в стените на саксията и за създаване на порьозност. Вътрешните стени на новите саксии,  се попарват.


 Старите  саксии се измиват с гореща Вода. За Унищожаване на болестите и неприятелите измитите саксии се потапят в 2%-ов разтвор на меден купроокис (200 g на кофа топла вода).
Както при прехвърлянето, така и при пресаждането на растенията голямо значение има добрият дренаж в саксията. Ако няма дренаж, всички пори в почвата се запълват с поливната вода, която изтласква въздуха от нея, в резултат на което растенията загиват. За да не се случи това, върху отвора в дъното на саксията се поставя парче от саксия с изпъкналата страна нагоре, насипва се слой от по-дребни парчета от саксия или едър чакъл, Примесен с дървени въглища, който се покрива със слой едрозърнест пясък. В малките саксии е достатъчно да се поставят 1-2 не­големи парчета от саксия, а в големите дренажът се прави от 2-­3 см слой от парчета от саксия, дървени въглища и пясък, върху които се насипва почва, уплътнява се и отгор е се поставя малко почва. При пресаждането извадената от саксията почва се разрохква внимателно с пръчка, за да се отдели малко от старата почва с част от корените. След това с остър нож се изрязват корените около почвата и всички отрези се посипват със счукани дървени въглища.
При растенията, които имат само дебели корени и не образуват мрежа от корени, например палмите, луковичните растения и орхидеите, а също и при растенията, които сбразуват слаба коренова система, се изрязват само повредените и загнилите корени.
При пресаждане на растенията е необходимо да се следи кореновата шийка да бъде 1-2 см по-ниско от горния ръб на саксията. Празнините между почвата и стените на саксията се запълват равномерно с почва, която се притъпква надолу с колче. При това с дясната ръкаа растението се придържа в средата на саксията. Веднага след пресаждането растението се полива, а след това до вкореняването (5-6 дни) всеки ден се оросява. За намаляване на изпаряващата повърхност при храстовидните растения веднага след пресаждането се прави слаба резитба, което едновременно подпомага и формирането на пресаденото
растение. Особено внимателно трябва да се пресаждат растенията с болни корени. При тях от корените се премахва всичката почва и загнилите части се изрязват до здраво място. Срезовете се посипват с прах от счукани дървени въглища, след което растението се засажда в лека почва за по-добро образуване на нови коренчета, поставя се на топло, добре осветено място и се засенчва.

1 comments: