събота, 25 септември 2010 г.

Формиране,привързване и чистота на стайните цветя

  
ФОРМИРАНЕ НА РАСТЕНИЯТА. Основните начини за формиране на стайните растения в най-младата им възраст са резитбата и прищипването (пензирането). Прищипвайки връхчетата и съкращавайки стъблата и клонките на растенията, може Да им се даде желаната форма - храстовидна, щамбова, кълбовидна,пирамидална и др. Например, за да се получи храстовидна форма, върхът се прищипва, в резултат на което прорастват долните пъпки и се образуват странични разклонения, а за да се получи щамбова форма, страничните разклонения се съкращават силно или се премахват.
Резитбата се прилага и за да се осигури обилен цъфтеж и да се регулира растежът на растенията.
Растенията, които образуват цветове върху едногодишни клонки (стаен клен, рози, Обички, мушкато), се режат през пролетта, преди началото на растежа. Клонките се съкращават на една трета от дължината им; при това се премахват всички сухи, повредени, слаби, а също и преплетени клонки. Резитбата се извършва над пъпка, обърната навън. Растенията, при които цветове се образуват на клонки, покарали от връхни пъпки (хортензия, не се режат. При тях се отделят само болните и излишните клонки. С резитба може да се подмладят старите растения.
Някои от растенията (мирта, хвойнови, чемшир) се подстригват с оглед да се придаде на храстите определена форма. Прецъфтелите клонки и цветове трябва да се изрязват, за да се удължи цъфтежът.
За резитба се използува остър нож. По-дебелите клони се режат сградинарски секач, като всички неравни отрези се заглаждат с остър нож. Отрезите на вдървенените клонки се замазват с вар, а на тревистите растения се посипват с прах От дървени въглища. 


   
ПРИВЪРЗВАНЕ НА РАСТЕНИЯТА. 

Растенията, които имат тревисти стъбла и образуват големи цветове или съцветия (хортензия, обички,мушкато), трябва да се привързват. При някои растения, като хортензията, всяко стъбло се привързва за пръчка поотделно, особено стъблата, върху които се образува цветна шапка.
Много старателно трябва да се привързват виещите се расте­ния. За да растат добре и нависоко,
необходимо е да се следи за растежа на върховете им и те да се привързват така, че винаги да са
насочени нагоре. Когато желаем силен цъфтеж, върховете на растенията се оставят да висят или се превиват във вид на примка. За изравняване на щамба растенията трябва да се привързват към колчето на няколко места. За по-добра устойчивост колчето се забива в почвата до дъното на саксията. За да са понезабележими, колчетата се боядисват в зелено и се поставят между листата. Растенията се привързват хлабаво към колчетата с широки ивици от меко лико или някаква друга тъкан. За да се избегне триенето между колчето и стъблото, връзването се прави във вид на осморка.Най-удобни за привързване са кръглите колчета. 


ПОДДЪРЖАНЕ ЧИСТОТАТА НА РАСТЕНИЯТА. 

Това е необходимо условие, което осигурява добро състояние на растенията. Ако листата не се измиват, те постепенно се замърсяват, в резултат на което се затруднява достъпът до тях на кислород и въглероден двуокис и се появяват болести и неприятели.Такива растения губят декоративността си. Необходимо е растенията да се измиват системно(не по-малко от един път в седмицата) с топла вода с помощта на гъба или вата, като предварително се изтрива прахът от листата със суха вата. Особено старателни трябва да са грижите за растенията с многогодишни листа (палми, фикуси, закум, семейно щастие). Листата с неравна повърхност (палмите)
се измиват с четчица. Предпазна мярка против размножаването на болести и неприятели е измпването на листата с разтвор на растителен сапун (на 1;1 топла вода 2-4 g сапун), със слаб разтвор на тютюн или пиретрум (далматинска лайка). При това тря6ва да се следи да не попада разтвор в основата на младите листа. След няколко часа разтворът трябва да се измие от листата с чаша топла вода. Листата се измиват не само от горната, но и от долната страна. Не трябва да се измиват гъсто покритите с власинки и кадифените листа, например листата на глоксинията (синингията), копривката и царската бегония.

0 comments:

Публикуване на коментар