сряда, 4 август 2010 г.

Грешки при отглеждането на стайните цветя


Често в края на пролетта - началото на лятото, вместо добро развитие и буен растеж на стайните цветя,които сме преместили на балкона или на по-светло място, търпим разочарования.Цветята имат лош вид, нямат обилен цъфтеж, листата пожълтяват. Тук ще посоча няколко грешки в отглеждането, които ако бъдат преодоляни, растенията ни отново ще изглеждат чудесно.
- Увяхване и жълтеене на листата.
Много често това се дължи на недостатъчно азот в почвения субстрат. В този случай растението трябва
да се подхрани. През пролетта и лятото цъфтящите саксийни цветя се подхранват на всеки две седмици с тор, разтворен в поливната вода или чрез листно торене. Често такива признаци се наблюдават при стайните растения, които постоянно пребивават в кухнята. Вероятната причина е високата концентрация на газове от пърженето и готвенето, както и от цигарения дим, ако в къщата се пуши. Ако е така,просто пренесете растението в друго помещение.

- Бели или жълти петна по листата.
Най-често тази повреда се дължи на използването на студена поливна вода. Водата с която се полива трябва да е със стайна температура.
- Бледи цветове.
Вероятно избеляването на баграта на цветовете се дължи или на много висока температура или на пряко попадение на слънчеви лъчи върху цвета.
- Растението не цъфти.
Предполагаемата причина е липса на достатъчно светлина. Това може да се дължи и на стрес от
пресаждането. Понякога растението “не харесва" новата саксия.
- Опадане на цветните бутони.
Най-честата причина за това е сухият въздух или недостатъчно светлина и вода.
- Тънки изтеглени стъбла.
Причините са: недостатъчно количество на хранителни вещества в почвения субстрат и лоша светлина.

Стайните растения се отглеждат в оранжерии, където обикновено е топло и влажно. Когато ги внесете при нови условия вкъщи, има опасност да изпаднат в неблагоприятно състояние. Затова купувайте растения, които са предварително закалени.

Покупка на стайни растения може да направите по всяко време на годината, но най-подходящо е това да стане от края на пролетта до средата на есента. Някои видове се появяват в продажба само през зимата, когато трябва да сме особено внимателни. Тези, които са продавани на улицата, могат да пострадат от студа, ако не са предварително закалени. Избягвайте да купувате такива, които са изложени навън като образец. Ако сте решили да си вземете семена, по възможност избирайте хибриди F1 – първо поколение. При избора на луковици убедете се, че те са твърди, без повреди или  пъпки и няма да се отчупят.

След покупката от магазина или оранжерията увийте добре растението, за да го защитите от повреда. През зимата опаковката трябва да е до върха. Старайте се да не повредите стъблото и листата. Новото растение трябва да преживее периода на аклиматизация. Пазете го от преките слънчеви лъчи и по-суровите условия в течение на няколко седмици. За цъфтящите саксийни видове, като азалия, хризантема, циклама, които се продават през зимните месеци, е подходящо да ги поставите на постоянно колкото може по-осветено място.

0 comments:

Публикуване на коментар