вторник, 3 август 2010 г.

Цветя според изложението

ЦВЕТЯ ЗА СТАИ С ЮЖНО ИЗЛОЖЕНИЕ. Между стайните растения особено светлолюбиви са стайният клен,кринът, антуриумът, цъфтящите бегонии, бувардията, каланхоето, клеро­дендронът, колумнеята и розите.

За всички тези растения е необходимо да се осигурят най-добри условия за осветяване.
В стаите с южно изложение добре растат кактуси, за които се препоръчва да се поставят до стъклата напрозореца. Зад тях може да се сложат азалея, бувардия, глоксиния, стаен жасмин, закум и китайска роза. 

До прозорците върху цветарници добре растат аукубата, царската бегония, палмите и панданусът, а растения като хипеаструм, антуриум, кливия, панкрациум и мушкато могат и да цъфтят.
Интензивно осветените южни стаи са най-подходящи за всички стайни  растения, особено за красиво цъфтящите.
Всички растения, дори светлолюбивите, могат да се повредят от преките слънчеви лъчи, затова през горещите дни трябва да се засенчват.
 ЦВЕТЯ  ЗА СТАИ СЪС СЕВЕРНО ИЗЛОЖЕНИЕ. В стаи със северно изложение много растения, особено цъфтящите, понасят лошо недостига на светлина.
Далече от прозорците светлината е малко, затова за украсяване на тези части на стаите трябва да се подбират по-малко взискателни към светлина­та растения, като семейно щастие, папрати, хлорофитуми и селагинела. На прозорците обилно цъфтят бегониите.
В най-отдалечените от прозорците места може да се отглеждат сенкоустойчиви растения - семейно щастие,теснолистна драцена, аукуба и лавровишня. 

Практиката показва, че от увивните растения в стаи със северно изложение  можеда се отглеждат бръшлян, традесканция и бръшлянолистна лоза (цисус)
От увивните растения и от растенията с висящи (падащи) стъбла при условията на намалена светлинадобре се развиват разновидностите на бръшляна и някои традесканции. Те може да се поставят на прозорците и пред тях, а също и на специални стенни поставки или на окачени керамични съдове.
През зимата цветята на северните прозорци се поливат рядко един-два пъти седмично. През периода на растеж те се подхранват с минерални торове (0,5 g торова смес за цветя или една супена Лъжица дървесна пепел на 1 л вода). През зимата се под­хранват само цъфтящите растения.

0 comments:

Публикуване на коментар