петък, 15 юли 2011 г.

Сакъзче-съвети за отглеждане и много снимки

Сакъзче, висящо мушкато (Pelargonium peltatum)


 

Описание:
Сакъзчето е най-често срещаното цвете, което краси нашите балкони и первазите на прозорците. По произход е южноафриканско растение. В момента на пазара се предлагат висящи и полувисящи сакъзчета с кичечести, полукичести или обикновени цветове, някои от които c месести листа. Отделна група сакъзчета са стъпаловидно висящите сортове.
Сакъзчето цъфти от април до октомври и поради тази причина всяка пролет домакините се надпреварват да изберат най-пъстрите цветове и да направят балкона си кичеста градина. Ако сакъзчето презимува в топло помещение ще цъфти и през зимата. Растението расте както на слънце, така и на полусянка. За да се радвате на обилен цъфтеж на своето сакъзче е задължително да осигурите най-слънчевото възможно място на балкона или в градината.

Отглеждане:
През март засадете своето сакъзче в глинесто - хумусна градинска пръст. Много е важно субстрата да е пропусклив. Купените готови или отгледани самостоятелно млади растения се засаждат на разстояние 20см едно от друго, т. е. в едно средно голямо сандъче се побират три корена.
В периода на израстване сакъзчето се полива обилно, но да не се допуска задържане на вода. До края на август се наторява при всяко поливане. Прецъфтелите цветове се отстраняват редовно. Ако прецените, че сакъзчетата ви не са достатъчно разклонени през м. май можете да ги пензирате (да пречупите връхчетата и по този начин да стимулирате разклоняване). С това обаче е твърде вероятно да забавите цъфтежа до около месец.
В края на октомври сакъзчето трябва да се прибере. Преди прибирането се отстраняват увехналите и пожълтели листа, твърде дългите филизи се скъсяват. Оставя се на светло при температура 5°С. Стъпаловидно висящите сортове е по-добре да презимуват като резници. Поливат се от време на време. През февруари се подрязват до 2-4 колена на зеленото стъбло и се засаждат в нова пръст.
Сакъзчето се размножава чрез резници от август до края на март. Резниците много по-лесно се вкореняват директно в почвата. Преди до бучнете отрязаните връхни резници в почва ги оставете за около 3-4 часа да изсъхне изрязаното и преди да ги поставите в почва с остър нож срежете отрязаното място на кръст. Това стимулира образуването на корени. Вкоренител не е необходимо да се ползва за сакъзчета - успеваемостта с вкоренител е по-ниска отколкото без.
 http://gradinata.bg

повече снимки вижте ТУК 

3 comments:

  1. Искам да си закупя разсад саказчета микс

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,искам да закупя 7бр.микс сакъзче в саксия не расад.Дали предлагате и цена ако може. Също 5бр.расад червени. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  3. Как да си свържа с вас за поръчка

    ОтговорИзтриване