петък, 15 юли 2011 г.

Английско мушкато-съвети за отглеждане и много снимки

Английско мушкато (Pelargonium grandiflorum)

 

Поливане: Умерена нужда от вода
Мушкатото (
Pelargonium) от семейство Здравецови (Geraniaceae) произхожда от Южна Африка. Името му идва от гръцката дума pelagros, която означава щъркел, и е свързано с формата на плодовете. Родът включва около 280 вида тревисти растения, храсти и полухрасти.
Английското мушкато, по-известно като налба, съществено се различава от по-популярните си събратя. Нарича се английско, защото естествената му форма е била обект на продължителна селекция в Англия, благодарение на която сега има десетки сортове с най-различна багра и големина на цветовете.
Стъблото на налбата е изправено, 45-55 см високо, слабо разклонено. Листата не приличат на тези на другите мушката. Те са заострено лопатовидни, набръчкани, с дребни зъбци по краищата, често с приятен мирис на сакъз. Цветовете са едри, до 7-8 см в диаметър, с разнообразни багри – от искрящо бели до тъмночервени, почти черни. Има простоцветни и кичести сортове, с едноцветна или пъстра окраска.
Английското мушкато е по-капризно от другите. За да ни радва през лятото с обилни цветове, трябва да й създадем оптимални условия за прекарване на зимата. От ноември-декември до март трябва да обитава светло помещение с температура около 12-13 градуса. През този период се полива много внимателно, без да се допуска преовлажняване. През март-април растенията се пресаждат в нова почва, съставена от градинска пръст, листовка и пясък в съотношение 2:1:1. Важно условие е почвата
да е по-тежка, но да не задържа влага. След пресаждането поливането се увеличава, осигурява се температура около 20 градуса и 2 пъти месечно се внася разтворим тор за стайни цветя.
Размножаването става с чепки, които безпроблемно се вкореняват и цъфтят пищно още през същия сезон.
През периода май-октомври английското мушкато се чувства превъзходно на слънчеви и проветриви места. От няколко сорта с различни багри може да се подредят красиви съчетания, които ще изпълнят балкона или площадката пред дома с атмосфера на изисканост. Прекрасни композиции могат да се сътворят също и като се комбинират със сакъзчета и с обикновено мушкато. Не бива да забравяме и наскоро създадените миниатюрни ампелни форми, с които в интериора могат да възникнат чаровни акценти.

Тайните на успеха
Светлина: Пълно слънце през цялата година.
Вода: През лятото обилна, през зимата оскъдна.
Влажност на въздуха: Няма изисквания.
Подхранване: През лятото всяка седмица.
http://gradinata.bg
















9 comments:

  1. Това е едно от любимите ми цветя!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красиво!Не знаех, че е английско!Особено харесах това, което е на снимка 11! Лека вечер и дано се разхлади!

    ОтговорИзтриване
  3. много харесвам това цвете, особено ми е приятно да гледам балкони с разцъфтяно мушкато

    ОтговорИзтриване
  4. Купих си и аз ще сменям даксийката с по голяма а трябва ли подрязване много е гъсто сякаш не може да диша или така трябва да е? Много ми харесва.

    ОтговорИзтриване
  5. Искам да си купя различни налби,ако някой знае откъде ,моля да пише

    ОтговорИзтриване