сряда, 4 август 2010 г.

Стайните цветя – какво цвете да изберем и как да се грижим за него


Месец май е подходящото време за покупка на стайни растения. От края на пролетта до началото на есента всички, които искат да украсят и оживят дома си, могат да се сдобият с цветя. След покупката от магазина или оранжерията внимавайте с пренасянето на цветето. Старайте се да не повредите стъблото и листата. Новото растение трябва да преживее периода на аклиматизация. Пазете го от преките слънчеви лъчи и по-суровите условия в течение на няколко седмици.
За цъфтящите саксийни видове като азалия, хризантема, циклама, които се продават през зимните месеци,е подходящо да ги поставите на постоянно колкото може по-осветено място.
Избирайки стайно растение, не забравяйте най-важното – уверете се, че можете да му предложите условията, от които се нуждае. Факторите, с които трябва да се съобразите, са температурата в дома ви – през зимата и през лятото, осветлението и влажността на въздуха. Според тези критерии цветята се делят на няколко групи.
Има растения, които обичат силно осветление и високи температури през цялата година, в комбинация с висока влажност на въздуха. Такива са агавето, алоказията, алоето, аспарагусите, бегониите, бромелиевите, драцената, дизиготеката, дифенбахията, хибискусът, кордилинето, кливията, каладиумът, колеусът, мимозата, палмите, панданусът, пилеята, руелията, сансевиерата, спатифилиумът, традесканциите, фикусите, филодендроните, хлорофитумът, хоята и циперусът.

Някои растения пък изискват целогодишно светлина и влажен въздух, но през зимата предпочитат прохлада, за да получат жизненоважния си период на покой. Тук може да включим най-голям брой стайни растения, защото тези условия най-силно наподобяват климата в родината на нашите любимци – тропиците. Сред тях ще споменем агаве, азалия, араукария, аукуба, белопероне, амарилис и кливия,драцени, кактуси и сукулентни, пеларгониуми, бръшлян, рододендрон, роицисус и цисус (стайни лози), фатсия (японска аралия), фуксия (обички), фикуси, хлорофитум, циклама.
Много тропически растения се чувстват идеално в не особено светли помещения, с равномерни високи температури и голяма въздушна влажност. Пример са представителите на голямото семейство Змиярникови (Araceae), папратите (Polypodiaceae), някои маранти и драцени, аспидистрата и други.

Има и растения, които се чувстват най-добре в тъмни помещения, студени през зимата. Малко са  представителите в тази група, но такива са аспидистрата, евонимусът, обикновеният бръшлян, роицисусът, сциндапсусът, фатсхедерата, фатсията, хоята, цисусът и другите стайни лози.

Най-трудно ще си намерите растение, което да се чувства добре в тъмно, но топло помещение, но ситуацията може да се усложни още повече – при твърде висока въздушна влажност в комбинация с ниски температури.

0 comments:

Публикуване на коментар