сряда, 18 януари 2023 г.

Антуриум

 

Антуриум

Anthurium

Антуриум

Родът Антуриум (Anthurium) включва близо 500 вида от семейство Змиярникови (Araceae). В края на 19 век растението е пренесено в Европа от тропичните гори на Колумбия. Оттам е пренесен видът Anthurium andreanum известен още, като “Опашато цвете”. Друг цъфтящ вид, който привлича вниманието на селекционерите е Anthurium scherzerianun известен още, като “Фламингова лилия”. От получените хибридни сортове някои стават толкова красиви, че получават имена като “Тропически лед”, “Розово шампанско”, “Тропическа мъгла” и т.н.

Антуриумът има продължителен период на цъфтеж от пролетта до есента, а цветовете му издържат 3-4 седмици. Цветовете, в които може да се срещне растението, са ярко червени, оранжеви, пурпурни, бели, розови. Освен красивите цветове и форми има видове, които излъчват лек аромат наподобяващ евкалипт. Тези видове привличат насекомите и особено медоносните пчели. Листата са му продълговати с форма на сърце и достига 25-30 см дължина.

Отглеждане: Антуриумът не обича да е изложен на директна слънчева светлина. Затова го поставете там, където светлината е по-разсеяна или на шарена сянка. Ако започнете да наблюдавате избледняване на листата и прекалено бързо увяхване, това е признак, че светлината е прекалено силна и трябва да го преместите. Оптималната температура за развитие на растението е в границите от 20-25°С. През зимните месеци, когато е периодът на покой, температурата в помещението трябва да е в границите 10-15°С. Антуриумът е издръжлив на засушаване, затова не е проблем, ако закъснеете ден-два с поливането. Най-правилното поливане е с мека вода, престояла 2-3 дни в съда за поливане. По този начин се утаяват всички тежки метали, варовик и други вредоносни елементи, съдържащи се в нея. Много важно е да не прекалявате с поливането, защото, ако няма добър дренаж и водата се задържа, кореновата система започва да загнива под въздействието на различни гъбни болести и растението загива. За да нямате подобен проблем, поддържайте горния почвен слой леко влажен. Антуриумът обича високата въздушна влажност – можете редовно да оросявате листата му с топла вода. По този начин ще ограничите възможността за поява на щитоносни въшки, акари и други неприятели.

Можете да пресаждате растението веднъж на 2 години, като най-подходящото време за това е рано напролет. Идеалната почвена смеска за пресаждане на антуриум се състои от листовка, торф, иглолистна маса и пясък в съотношение 2:2:2:1. Една често срещана грешка при повечето цветя е веднага след пресаждането да се подхрани с течен тор – това често води до загиване на растението. За да се застраховате срещу подобна грешка, изчакайте поне 2 месеца преди да подхранвате. През лятото можете да подхранвате с течна тор веднъж на 2 седмици до настъпване периода на покой.

Размножаване: Антуриум можете да размножите по три начина:

Чрез семена. Този начин е доста трудоемък и се използва главно от селекционерите за създаване нови хибриди.

Чрез разделяне на коренището. Това се прави при пресаждане на растението

Чрез резници. Размножаването чрез резници става като отрежете от листната дръжка и я потопите във вода. В този случай можете да използвате течен вкоренител. При появата на коренова система можете да засадите в саксия.

zagradinata.eu

















0 comments:

Публикуване на коментар