понеделник, 30 януари 2023 г.

Глоксиния

 Глоксиния (Gloxinia)



Глоксиния (Gloxinia), известна още като каменно цвете или синингия, е ценено стайно растение от векове. Харесвана е заради кадифените цветове във форма на камбанка. Цветовете са от тъмно червено и пурпурно до по-нежните тонове на розовото и дори бялото. Цветовете могат да бъдат единични или двойни, като често са оцветени в контрастни цветове по краищата. Глоксинията е близка по вид на други две популярни стайни цветя – африканската теменужка ибстрептокарпуса. Подобно на тях глоксинията цъфти дълго, в продължение на седмици, за което не са нужни много грижи.

Отглеждане: През лятото осигурете светло място, но не огряно от преките слънчеви лъчи. През зимата растението спи, чистата му умират, а грудката се съхранява на хладно и проветриво място до пролетта. Добра идея е да изнесете растението на балкона или в градината, но на шарена сянка.Най-важният елемент за да отгледате красива глоксиния е поливането. В никакъв случай не мокрете листата на каменното цвете при поливане.  Поливайте внимателно саксията около грудката. Това е също важен момент – поливайте почвата около грудката, а не върху нея. Ако полеете грудката, отгоре ще се задържи вода, което ще доведе до гниене и сигурна загуба на растението. Най-удачният вариант за поливане на глоксинията си остава поливането отдолу – в чинийката. Така рисковете за увреждане на растението се елиминират напълно.

Почвеният субстрат за трябва да бъде водопропусклив, с много добър дренаж на дъното на саксията за оттичане на излишната вода. Най-подходящата за отглеждане на глоксиния саксия е широка и плитка. Така ще можете да поливате по-уверено без риск да намокрите грудката или листата. Каменното цвете се тори веднъж седмично с тор за цъфтящи растения.За да ви радва с красиви цветове от май до юли, осигурете на глоксинията период на покой през зимата. За да приспите каменното цвете, спрете да го поливате през есента (септември). Постепенно листата ще изсъхнат и ще опадат. Пренесете саксията с грудката на тъмно, сухо и прохладно място. През втората половина на февруари извадете саксията, пресадете грудката от старата пръст и полейте леко около нея. Много любители се чудят как да поставят грудката в почвата. В общи линии вдлъбнатата страна на грудката, където са растежните точки е нагоре, а изпъкналата част е надолу. Около 1/3 от грудката оставете над повърхността. Преди да засадите грудката, можете да подрежете корените от долната и страна. Ако искате Глоксинията ви да цъфне с компактен събран букет от цветове, отстранете няколко листа от центъра на розетката.

Размножаване: Най-популярният метод за размножаване на глоксиния е чрез листо или чрез грудки. Възможно е да размножите каменно цвете и от семена, като те се сеят през март при температура около 20 градуса. Но имайте предвид, че трябва да се въоръжите с търпение – семената покълват за около 2 месеца, а до цъфтеж ще почакате около 7 месеца.


































0 comments:

Публикуване на коментар