сряда, 8 февруари 2023 г.

Фуксия(Обичка)

 Фуксия



Обички, фуксии, балеринки, люлчици – всички тези галъовни имена се отнасят за едно и също цвете, неизменно ползващо се с любовта на хората. Изящните му цветове с оригинална форма приличат на танцуващи балерини или на екзотични пеперуди, въртящи се из въздуха. Цялото съвременно многообразие от обички произлиза от чилийската изящна фуксия (fuchsia gracilis), донесена в Европа през 1669 г. от отец Шарл Плюмие. 

Растението се оказало благодатен материал в ръцете на селекционерите и днес съществуват огромен брой хибриди с разнообразни по форма и багра цветове. Дребноцветни или едроцветни, с прости или с кичести цветове, всички те са еднакво хубави, щом са обилно обсипани с цвят. през зимата фуксиите трябва да преминат през период на дълбок покой и да се държат на хладно (5-7 градуса).Рано през пролетта растенията се внасят в стаите, клонките им се съкращават, пресаждат се в плодородна почва и се поставят на светъл прозорец. През слънчевите дни се оросяват и бързо се появяват млади разклонения, които скоро зацъфтяват.С настъпването на постоянно топло време обичките започват да страдат в стаите и трябва да ги изнесем на въздух – най-добре в градината под леката сянка на някое дърво или на балкона, на закътано от ветровете място, огрявано от утринното слънце.В началото на лятото се пресажда още веднъж. Трябва да се полива обилно и да се подхранва с разтворими торове. При тези условия фуксиите ще цъфтят богато. Могат да се отглеждат под формата на храстче, като ампелни и като щамбови растения. Особен интерес представляват зимоустойчивите сортове, които придават неповторим чар на градината. След настъпвнето на сланите те се изрязват ниско и се покриват с дебел слой почва, сухи листа или слама, за да не замръзнат.     Размножаването става със семена и с резници. За да се сдобиете със семена, трябва да извършите изкуствено опрашване, при което, ако имате различни по цвят растения, можете да създадете нови хибриди. Получените по този начин обички зацъфтяват обикновено още същата година. С резници размножаването става от пролетта до края на лятото.

Тайни на успеха

Температура: хладно или умерено топло - растението може да пострада при температура над 21ºС; през зимата дръжте при 5-8С.

Светлина: ярка, но не пряка слънчева.

Поливане: От месец март до октомври поливайте умерено и редовно - растението обича водата, но не преполивайте защото може да загние -при наличие на такова добре е да пресадите цветето в нова почвена смес .Избягвайте и засушаването,подържайте почвата влажна.

Влажност на въздуха: през периода на растеж от време на време пулверизирайте листата.

Пресаждане: напролет, всяка година.

Размножаване: през пролетта или лятото направете стъблени резници; използвайте стимулатор за вкореняването.























0 comments:

Публикуване на коментар