вторник, 21 февруари 2023 г.

Тагетис

 Тагетисът е сред най-популярните цветя у нас. Ще го видите пред обществени сгради, в парковете, пред блоковете и в градините. Създава настроение със своите лимонено-жълти, оранжеви и оранжево-кафяви багри.Тагетисът е може би най-слънчевото градинско цвете. Наричат го още турта. Латинското му име Tagetis обаче има истинско божествено значение. То е свързано с етруския полубог, който се казва Тагес и е внук на Юпитер. Тагес бил много красив и можел да предсказва бъдещето по облаците.Идеален е за създаване на пъстри цветни килими, бордюри от малки слънца или просто слънчеви петна в градината.

Тагетисът не е капризно растение. Може да го засадите в градината си, дори да сте начинаещи градинари. Той е топлолюбив и се чувства добре, когато го поливате често и умерено. Цветята не са претенциозни и към почвата.Тагетисът се полива обилно при сухо време, но не обича прекаленото преполиване и обилните дъждове, защото загнива. Когато някое цветче прецъфти, е добре да се премахне, за да може да цъфтят следващите и така винаги цветната леха ще изглежда в перфектен вид.

Тагетисът е идеален да се посади в саксии или в сандъчета на балкона, както и да бъде част от различни цветни композиции. Идеално се комбинира със сини цветове.

Има различни видове тагетис: ниски – 15-22 см., с многобройни цветове, листата са тъмнозелени и нарязани, средни и такива, които стават като малки храстчета с височина 30-90 см. Цветовете също са най-разнообразни – с едни венчелистчета, полукичести, много кичести и такива, които изглеждат като помпони на шапки. Най-хубавото на това цвете е, че се отглежда лесно и вирее при всякакви условия. И на слънчеви места и на сенчести.

Семената се засяват напролет. Разбира се може да се купи и готов разсад. При отглеждането на тагестис може да възникнат проблеми с голите охлюви, листните въшки и акарите. Цветето има специфична миризма, която е трудно да се определи като аромат, но ярките цветове компенсират. Това, за което наистина трябва да се внимава е, че тагетисът съдържа вещества, които на слънце може да причинят кожни възпаления. Поради тази причина не е особено подходящ за букети или за ваза у дома, ако не сте проверили, че нямате алергия.

Цъфти от юни до късна есен.

Тагетисът – докторът в градината

Може да посадите тагетис в градината с профилактична, антимикробна цел. Той действа като антибиотик на почвата, премахва всякакви зарази и бактерии.Засадете тагетис между лехите с домати, за да сте сигурни, че растенията ще бъдат здрави. В тази симбиоза туртата пази от гъбични заболявания по листата и плодовете на зеленчука. Това е най-естествената, природа защита, с която може да си осигурите богата реколта без използването на химични препарати.Тагетисът предпазват от почвени нематоди. Засадете го между редовете и на ягоди. Така ще ги предпазите от листни въшки. Откъснатите стръкове са особено дълготрайни. След като ги откъснете, те ще преседят свежи и красиви около 3 седмици във ваза. В Тайланд нанизват цветовете на гирлянди и окичват с тях главите на младоженците на сватби или на участниците в различни фестивали.Слънчевите цветове се продават на килограм. Отмерват се в големи метални везни. С тях се украсява почти всеки празник, заради слънчевото и весело настроение, което създават. В Индия използват маслото от тагетис в производството на парфюми. Обикновено го комбинират със сандалово дърво, защото тази комбинация е особено дъхава и дълготрайна.

За какво се използва Тагетес – туртата  е богата на етерични масла. Това го прави много популярно цвете използвано в козметика и парфюмерия. Тагетисът се използва и като противовъзпалително средство, той има и антиалергични свойства. Ето, защо едно от нещата, заради, които е така масово отглеждан са лечебните му качества. Това обаче не е всичко. Изсушени цветове от Тагетес, поставени в гардероб при дрехите не само ароматизират приятно, но и прогонват молците. 

източник :ladyzone.bg,az-jenata.bg
0 comments:

Публикуване на коментар