четвъртък, 26 януари 2023 г.

Мединила

Мединила
 Мединилата е едно невероятно красиво декоративно-цъфтящо растение. Произхожда от Филипините. В природата мединилата представлява вечнозелен храст, достигащ до 2 м височина.

Цветовете са висящи във формата на едри гроздове. Обрагрени са в ярко розово. Над тях има светлорозови носещи листа, които се запазват няколко седмици без да увехнат. Листата са овални, лъскави, с ясно очертани жилки.В родните тропически гори на Филипините, мединалата е била открита през 1888г, тя израства до 3м, но в стайни условия достига само 1м. Любителят градина трудно може да получи фрапантните цветове.

Видове:

- Medinilla aphrodite - достига до 1 м, като цветовете й са розови и големи.

- Medinilla boliviensis - цветовете й са бели с жълт център.

- Medinilla laxa - цветовете й са бели и наподобяват тези на жасмина.

Място:

Мединилата е топлолюбиво растение и предпочита светли и проветриви места. През лятото я пазете от преките слънчеви лъчи и я отглеждайте на сянка. Избягвайте да държите растението на течение. Ако искате вашата мединила да запази цветовете си, когато се появят първите цветни пъпки, не я премествайте от мястото, което сте й избрали първоначално.

Температура:

Температурата на помещението трябва да се контролира внимателно, а въздухът да се поддържа постоянно влажен. Температурата през лятото да е около 20 градуса, а през зимата да не пада под 15-16 градуса.

Светлина:

Светлината да е ярка, но да се пази от лъчите на слънцето.

Поливане:

През лятото трябва да се полива с престояла вода, но в никакъв случай минерална. Не бива да се допуска подгизване на почвата, но трябва да осигурите достатъчно влага. Това може да стане като покриете повърхността на саксията с чакъл и периодично го мокрите.

Подхранване:

Желателно е да използвате веднъж седмично течен тор с много калий. 

Подрязване:

Възрастното растение образува много разклонения, затова е добре да се подрязва през пролетта. Щом цветовете прецъфтят, ги отрежете в основата им.

Размножаване:

Размножаването е много трудно. Размножава се чрез връхни резници. Подходящото време за това е пролетта, особено месеците март или април. Мединилата се размножава при висока влажност на въздуха.

Съвети:

Не местете растението, щом вече са се показали цветове. Ако растението стане твърде високо, спокойно можете да го подрежете. Това обаче е най-добре да стане през пролетта.

0 comments:

Публикуване на коментар