вторник, 17 януари 2023 г.

Шефлера

 Шефлера

Schefflera



Шефлера (Schefflera) е листно декоративно растение от семейство Бръшлянови (Araliaceae). Произхожда от Нова Зеландия и Австралия. Кръстена е на немския ботаник Якоб Шефлер, който през 18-ти век я внася в Европа. Отличителните белези на растението са, че има храстовидна форма, расте бързо и може да достигне на височина до 2 м и на широчина до 70 см. 

Непретенциозно е за отглеждане и има специфични листа, които са тъмно зелени с тънки дълги клонки съставени от 4-5 по-малки листенца.

Сортове: Като младо растение Шефлера актинофила е ефектен храст. Възрастното растение достига височина 180-240 см. С възрастта броят на листчетата в сложния лист се увеличава от 4 на 12. Шефлера дигитата и Шефлера октофилум имат ясно изразени жилки.

Отглеждане: Шефлерата обича да е на добре осветено място, но да не е изложена на директна слънчева светлина. За предпочитане е да я поставите на шарена сянка. Оптималната температура за развитие на растението през летните месеци е в границите от 18-25°С, а през периода на покой (зимните месеци) не бива да пада под 14-15°С. Поливайте обилно растението през пролетта и лятото, като не допускате да има задържане на вода в почвата. През зимата поливането е по-оскъдно, като горния почвен слой се поддържа леко влажен. Ако забележите, че листата започват да засъхват причините за това могат да бъдат две. Първата е прекомерно количество вода, което се задържа в саксията, а втората е прекалено дълъг период, през който растението не е поливано (листата потъмняват и клюмват). Редовно оросявайте листата. Можете да подхранвате с течни торове веднъж на 2-3 седмици от месец април до септември. Шефлерата се пресажда веднъж на 2 години. Най-подходящата почвен смес за нея е градинска почва, листовка и пясък в съотношение 1:1:1.

Размножаване: Шефлерата се размножава чрез резници през пролетта. Резниците трябва да са с дължина около 10 см. Поставят се в смес от пясък и торф в съотношение 1:1. За предпочитане е температурата в помещението да е около 20-25°С.















0 comments:

Публикуване на коментар