вторник, 19 октомври 2010 г.

Коледна звезда

 
   Красивото и ефектно цвете коледна звезда се превърна в неразделна част от празничната украса. Тя притежава приказна  магия и ни дарява по Коледа с невероятни огнено-червени цветове.Като декоративно саксийно цвете, популярно в целия християнски цвят, коледната звезда е произведена за пръв път в САЩ. Коледната звезда (Euphorbia pulcherima) принадлежи към семейството на млечките. Нейната родина е Мексико и Гватемала.Там тя е многогодишен вечнозелен храст, достига до 3 м на височина. Появата й в страната на ацтеките е свързана с красива коледна легенда.
    В нощта на Рождество малко момиченце тръгнало за църковната служба огорчено,че няма какво да поднесе като подарък на Младенеца.Когато наближило, спряло до храстче край пътя и горчиво заплакало .Горещите му сълзи закапали по листата по върховете на клончетата и те ставали яркочервени.Удивено и зарадвано,момиченцето откъснало тези клончета с красиви листа и поднесло своя подарък пред яслата на Младенеца.
Днес Коледната звезда е един от коледните символи особено в Америка, а в последните десетилетия на 20 ти век – и в Европа. Култивирана още от ацтеките като лечебно растение и за получаване на червена боя днес  се отглежда като декоративно растение практически в целия християнски свят. За първи път коледната звезда е предлагана на американския пазар, като рязан цвят и саксийно растение през двадесетте години на века от Пол Еке, който поставя началото на това производство в САЩ и полага основите на една от най-големите компании за селекция и производство на това изумително растение. В днешно време коледната звезда е едно от най-продаваните растения в света, въпреки, че се произвежда и предлага единствено по Коледните празници. Поради големия непрекъснато нарастващ интерес към Коледната звезда с нейната селекция се занимават редица водещи цветарски компании предимно в САЩ, Холандия и Германия.
Ежегодно на големите изложения за цветя селекционерите показват нови сортове с различно оцветени прицветници. Освен класическите червени в различните им нюанси на пазара се предлагат Поинзеции с бели, жълти, розови и мраморни прицветници.Коледната звезда е много красиво, но капризно и трудно за  отглеждане цвете.


Основното е да се има предвид, че Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато деня е дълъг, а зацъфтява през зимата, когато деня е къс.
Коледната звезда се тори с комплексен тор през лятото всяка седмица, за да се развие листната маса и на всеки 14 дни, докато цъфти, като торта трябва да съдържа повече калий, за да се подпомогне формирането на цветове.
Растението има нужда от достатъчно светлина и температури 17- 21 С през нощта и 20 - 24 С- през деня в зависимост от сорта. Ако тези температури се поддържат докато Коледната звезда цъфти, се развиват по едри прицветници (истинските цветове са дребни и невзрачни, но са заградени от ярки прицветници, които си наричат "цветове"), но растенията  се изнежват и стават нетрайни.Растението се полива само с вода със стайна температура, тогава, когато усетите с пръсти, че почвата е засъхнала. В никакъв случай не бива да се преполива.По време на коледните празници поливайте с малко вода, като държите почвата постоянно влажна. През лятото може да се пръска с вода. Трябва да се избягва пряката слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди.


След отминаването на коледните и новогодишните празници растението скоро губи декоративността си и заради това често бива изхвърляно. Добре е обаче да задържите саксията вкъщи, осигурявайки й условията от които се нуждае, за да се развие. След "прецъфтяването" трябва да осигурите период на покой, в който растението се полива с по-малко вода. Този етап от развитието на растението продължава около 2 месеца, в който коледната звезда трябва да се настани на светло място. В това време тя ще развие листната си маса. Можете и да пресадите и да подрежете клонките. За да се развие красиво растение, оставете на всяко клонче по две-три възелчета. От спящите пъпки в тях ще се появят нови разклонения.
През лятото коледната звезда се гледа като типично зелено растение - трябва да й осигурите слънце и много пространство, за да направи обем. В природата този храст достига ширина до 1.5 -2 м, но при нашите условия на открито максималната й ширина е до 60-70 см. През лятото, когато растението се развива вегетативно, може да се подхранва с разтвор на комплексен тор N P K = 20:10:20 в концентрация 1 г./л. за развитие на листна маса.

Коледната звезда се размножава чрез вкореняване на зелени върхови резници през лятото. Те се потапят отначало в топла вода, за да престанат да отделят млечен сок. Вкореняват се в лека почва за около 3-4 седмици при температура 20-22 градуса.  След като се развият корени, резниците се засаждат в не големи саксии 9- 15 см. в богата, порьозна почва, с достатъчно микроелементи, сред които желязото е от особено значение. Щом започнат да нарастват, се пензират за разклоняване.

Съвет: Коледната звезда съдържа отровен млечен сок и затова при вземане на резници ви препоръчваме да ползвате ръкавици.

Най-същественият въпрос при отглеждането на коледната звезда е постигането на нужната дължина на деня,за да се постигне оцветяване на прицветните листа (истинските цветове са дребни и невзрачни, но са заградени от ярки прицветници, които се наричат "цветове").

Тук трябва да се спазват много строго някои лесни за изпълнение "рецепти", защото в противен случай резултатът ще бъде или неуспех, или лошо качество на "цвета".
За добър цъфтеж е нужно да се осигури 14 часа пълен мрак и 10 часа дневна светлина, което може да стане просто чрез затъмняване на помещението в което е коледната звезда или тя да се прибира в тъмен килер, гардероб или даже кашон. Отглеждане в помещение, в което се свети примерно след 17ч. гарантира, че коледната звезда няма да зацъфти, което е и причината за оплакванията на 80% от неуспелите любители. Простата рецепта е затъмняване в 17 – 18 часа вечер и откриване в 7 – 8 ч. сутрин

Грешки при отглеждането:
Пожълтяване и окапване на листата - Причината може да в сухия въздух и висока температура в
помещението в което е растението. Възможно е причината да е преполиване или пък пълното засъхване на почвата около корените.Пагубни са всички резки колебания в температурата и недостатъчната светлина.Има и нормално окапване на листата, след прецъфтяване и след като е започнал контрол на светлината (окапват листата в долната част на стъблото).

0 comments:

Публикуване на коментар