сряда, 13 октомври 2010 г.

Цветята през зимата - период на покой

 
Период на покой – специален етап в живота на стайните растения, който често се пренебрегва от любителя – цветар. Освен това, много от тях дори не са знаели за съществуването на такъв период от време, имайки предвид, че стаята предлага идеални условия за целогодишен цъфтеж, плододаване или просто растеж на растенията. Поради тази причина те продължават да поддържат същия режим на поливане и торене както през вегетационния период. И какво ще бъде учудването на неопитния цветар по отношение на това, че любимото му растение не оценява грижите му и е спряло да цъфти или даже умира. В действителност, подобно на всички живи същества, растителните организми изискват най – малко една кратка почивка, когато ще могат да “заспят” и да съберат сили за предстоящия период на активен растеж и цъфтеж. Редки са стайните растения, които не се нуждаят от период на покой и могат да цъфтят през цялата година. За повечето растения този период започва в края на есента и продължава през цялата зима. По това време в грижите за растенията се включва и създаването на специални условия.

 

СВЕТЪЛ РЕЖИМ

   Преди всичко растенията трябва да се преместят колкото е възможно по – близо до светлина. Най – добре е на прозорец (добре изолиран) или близо до него. Особено благоприятни за тази цел са помещения с южни или югозападни прозорци. При разместване на растенията трябва да се има предвид, че количеството светлина, която влиза в стаята рязко намалява в увеличаване на разстоянието от прозореца. Падащата върху стъклото на прозореца светлина е около 80%, с отдалечаването само на един метър тя спада до 50%, а на 3 метра от прозореца само 3 – 5 %. Цъфтящите през зимата растения трябва задължително да стоят на прозорец, иначе може да не се отворят цветните пъпки или цветовете да опадат. Това важи за цикламата, азалията, камелията. При много от тях от недостиг на светлина им пожълтяват листата, издължават се издънките. На известно разстояние може да сложите по – сенколюбивите като монстера, филодендрон, сансевера, бръшлян, папрат. Но през зимата те се справят по – добре в добре осветени места, в близост до прозорец. През есента и зимата за растенията, особено за цъфтящите, е добре да се създаде допълнително осветление чрез луминесцентни лампи, поставени на 15 – 20 см над растението, удължаване на светлината до 12 часа на ден и включване на тези лампи по няколко часа на ден сутрин и вечер до стъмняване.

 

ТЕМПЕРАТУРЕН ДИАПАЗОН

   В период на покой температурата на въздуха трябва да бъде по – ниска отколкото в периода на активен растеж. Най – доброто място за съхранение на стайните растения през зимата е добре осветена, не отоплявана стая. Съхранението на растения в стая, която се отоплява може да породи редица проблеми. На първо място, високите температури изискват често поливане и по – голяма интензивност на осветлението, която не съответства на необходимите условия в период на покой. На второ място, въздухът в една стая, оборудвана с радиатори е значително по – сух, което е вредно за по – голямата част от стайните растения, естествената среда на които са тропическите региони.
   Какво може да се направи за тези растения, които са оставени през зимата в топла стая? Нека започнем в това, че студоустойчивите , както и тези които обичат по – прохладни условия, може да се поставят на не отопляван перваз и да се отдели от останалата част от помещението с пластмасова преграда или плексиглас.
   Зимата, при температури от 18 -20°С, нормални за жилищна стая, добре се чувстват топлолюбивите тропически растения : бегонии, филодендрон, сентполии. Понижаването на температурата до 14 – 16 °С ще го понесат лошо. А за субтропичните растения като цитроси, фукции, азалии, кала през есента и зимата им е нужна температура от 8 -4°С. Прекомерната топлина им причинява преждевременен растеж и отслабва растението.
   Ако на прозореца също е хладно, корените на растението могат да загният, затова  прозореца трябва да се уплътни или да се постави нагревател между него и саксията. В големите студове растенията от прозореца се свалят. При проветряване, топлолюбивите растения на прозореца трябва нежно да се покрият с хартия или плат, ако прозореца е отворен по – дълго време.

 

ВОДЕН РЕЖИМ

   Основната промяна в грижите за стайните растения през зимата се дължи на намаляване честотата на поливане до веднъж седмично или дори в месеца. Това е свързано с естественото намаляване на температурата на въздуха и намаляване на светлата част от деня. Обилното поливане води до вкисване на почвата и загниване на корените. За да определите дали растението има нужда от поливане може да пипнете почвата. Ако тя залепва за пръстите значи е рано за поливане. Може да определите почвената влага и чрез звук – леко почукайте по саксията и ако почвата е влажна звука ще е приглушен.
 
   Кактусите се поливат през 3 -4 седмици, а растенията с месести листа (алое, каланхое, сансевиера, кливия, сентполия) – 2-3 дни след изсушаване на почвата в саксията. При сентполията, например, от обилното поливане започват да изсъхват листата. Не е желателно също и всекидневното поливане с малко количество вода. В този случай корените на дъното на саксията не получават достатъчно вода. Най – добре е да се полива еднократно и обилно като след известно време водата от подложката се излива.
   През зимата растенията се поливат сутрин с хладка вода (28 -30°С). От студената вода първо страдат корените, а също така тази вода се усвоява слабо от тях. За поливане, най – добре е да се използва престояла вода или чист сняг. Може също да се разтопят и ледени висулки. Твърдата чешмяна вода може да бъде смекчена чрез преваряване или добавяне на малко оксалова киселина за утаяване на калциевите и магнезиевите соли. Ако в помещението и през зимата се поддържа висока температура и висока относителна влажност на въздуха, то поливането се запазва както обикновено. За цъфтящите през зимата растения не е препоръчително да се намали поливането. Растенията, които изискват висока въздушна влажност се поливат рядко или въобще не се поливат, но редовно се оросяват.
   През пролетта, когато настъпва фазата на активен растеж, обичайният режим на поливане се възстановява постепенно.

 

ПОДХРАНВАНЕ И ЗАЩИТА ОТ ВРЕДИТЕЛИ

   Ако в дома има централно отопление, въздуха в стаята става сух през зимата. Това е вредно за много растения.
   При палмите започват да изсъхват корените на листата, появяват се вредители – червени акари. Поради това е добре саксиите да се поставят на подложки с влажен мъх, пясък или керамизит. Може да държите на прозорците съдове с вода. Ако до прозореца е достатъчно топло може да пръскате листата с топла вода. При появяване на вредители не бързайте да използвате химикали. Опитайте първо да обработите растението с водата от сварен чесън.
   През есента и зимата растенията не се пресаждат и не се наторяват: пресаждането през есента може да доведе до загниване на корените и растението да загине. От подхранване се нуждаят само цъфтящите през есента и зимата растения (докато цъфтят).
   През зимата растенията често биват нападани от вредители - насекоми. Щетите нарушават физиологичните процеси на растението, в резултат на което се забавя растежа, цъфтежа и плододаването, загубва се декоративността. При силна зараза растението умира. Най – голяма вреда нанасят смучещите насекоми – листни въшки, акари, белокрилка и др. Основният начин за борба с тях е химичният, но използването му в дома или детски заведения може да е опасно, затова е добре да се намерят заместители от растителен произход. Подходящи за тази цел корена на глухарчето, бял равнец, чесън, сушени кори на цитрусови плодове, сушени листа от домати, тютюн, лук. От тях се приготвят отвари и преди да се използват се добавят повърхностно – активни вещества (калиев, течен или перилен сапун). Пръскането се повтаря многократно, на свеки 5-7 дни до пълното унищожаване на вредителите. Не по – малка вреда от насекомите нанасят  гъбички и бактерии – причиняващи различни видове заболявания. Най – често срещаните са сиво гниене, черни петна, антракноз.
   Общото за всички е едно правило – силно засегнатите листа трябва внимателно да се отрежат и изгорят, останалите части на повърхността се обработват с подходящи разтвори на топсин или друг подходящ препарат.
                                                                                                                                                                   www.domigradina.info

0 comments:

Публикуване на коментар