четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Хризантемите-изискани есенни принцеси от изтока




Кралицата на есента си остава хризантемата (Dendranthemum, Chrysanthemum).
Пищните хризантеми украсяват нашите градини с ярки багри от юли до късна есен ,когато повече растения отдавна са приключили с цъфтежа си.Независимо от дъждовете,вятъра и захлаждането,техните цветове с горчив аромат се задържат на храстите дори след като паднат първите студове.
Хризантемите произхождат от близкия изток и са известни на хората от дълбока древност.Китайците първи започнали да култивират това изумително растение преди 3 хиляди години.


 Изключително е разнообразието на хризантемите   засягащо височина, размери и степен на
нарязване на листата, багри и структура на съцветията - степен на кичестост, размери, форма и т.н. и това разнообразие дава възможност да се създадат композиции само от тези цветя. Те са обичани от много градинари – могат да се видят навсякъде из страната. Едроцветни или дребноцветни, прости или кичести, кълбовидни, къдрави, лъчевидни, те карат сърцето на всеки любител да бие по-силно, заради блясъка и пъстротата, която придават през късния сезон. Тези рожби на есента обогатяват колорита с бели, розови, бронзови, кремави, жълти, оранжеви, карминени, червени, керемидени, виолетови и лилави оттенъци.


Смелите хризантеми, цъфтят дълго до късна есен и с ярките си, свежи багри напомнят за отминалото лято за Слънцето. В Япония през октомври уреждат празници по случай на цъфтежа й, на японски хризантема "кику" – означава Слънце. С магическите свойства на цветето е свързана и легендата за произхода на Япония.
В древни времена в Китай управлявал жесток император. Той научил, че на един от близките острови има едно растение хризантема, от чийто сок може да се приготви жизнен елексир. Но да откъсне цветето  може само човек с чисто сърце и добри намерения. Императорът и неговите придворни били хора грешни и по съвета на придворния лекар да донесат цветето на острова изпратили 300 млади юноши и девойки, които не се върнали при жестокия император. Очаровани от природата на острова, те основали нова държава - Япония.
Тази легенда за произхода на Япония обяснява любовта на японците към хризантемата. Нейната
елегантност и благоухание са я превърнали в символ на императорската власт. Златножълтата хризантема с 16 листенца е изобразена в държавния герб, на националния флаг, на монетите и на висшия японски орден, който се и нарича орден на Хризантемата.




От незапомнени времена хората украсяват жилищата си с хризантеми, а знатните хора се возят на лодки, обкичени с хризантеми. В Китай деветият месец на годината носи името на това цвете, а деветият ден от този месец е посветен на хризантемата. Съществува поверие, че откъснатото на този ден цвете има  магическа сила и преработения сок с борова смола предпазва от старост. В град Чимгу се намира храм на пазителката на хризантемата – образ на девойка, която изпила вино с хризантемов цвят и станала безсмъртна.
Китайките обичат да украсяват косите си с цветове хризантеми и ако няма живи цветя, използват изкуствени. В Япония се смята, че това е неприлично и цветове в косите е позволено само на децата.
В Европа хризантемата е пренесена от френският пътешественик Пиер Блашиер през 1789 година в Марсилия. Прелестта и ярките цветове на новото растение пленили знатните дами и хризантемите станали модни и признати обитатели на европейските градини. В превод от старогръцки хризантема значи "златен цвят".
Любувайки се на хризантемите, китайци и японци не забравят и да ги употребяват в кухнята си. От Хризантемите - тръгнали от Китай по широкия свят и покорили сърцата на хората по цял свят листенцата на хризантемата правят салата. Главното в хризантемата обаче не са нейните кулинарни, а естетически достойнства. Последните цветя на годината - хризантемите се появяват с първите застудявания и затова те са по есенно студени и привлекателни.
В Китай хризантемата е символ на мъдрост и дълголетие, в Япония - на щастие, успех, късмет; във Виетнам - на душевна чистота и бистър разум.

Французите, почитайки мъртвите, поставят на гроба и около него венци и просто стръкове, понякога и цъфтящи растения в саксия. Странното е, че в Европа хризантемите се възприемат като символ на безмълвна дълбока печал.
В Италия също смятат хризантемата за цвете на мъртвите, на скръбта.В Европа хризантемата била донесена за първи път още през ХVІІ век - през 1676 г. в Англия от холандеца Рееде, но тогава тя останала там и все още малцина я познавали. Прието е да се смята, че реално хризантемата е донесена през 1789 г., когато капитан Пиер Бланшар я донесъл в Марсел.

През 1829 година градинарят от Тулуза Берние започнал да отглежда хризантеми чрез семена. Получил няколко нови, красиво обагрени разновидности. Едва след половин столетие обаче, когато вече се отглеждали над 300 разновидности, хризантемата станала едно от любимите зимни цветя в Европа.
Първи й обърнали внимание англичаните, за което говори празникът в Кристалния дворец в Лондон по случай рождения ден на Шилер през 1859 г., когато бюста на великия писател бил отрупан с хиляди хризантеми с най-разнообразна форма и багра.

Очарователните и пищни, хризантемите - Chrysanthemum, украсяват градините от август до късна есен, когато по-голямата част от другите растения, вече са приключили цъфтежа си.

Градинските хризантеми, които понякога, се отделят в род Dendronthema, се отличават по височина и форма на храста, периода на цъфтеж, окраска, кичестост, размер и вид на съцветието. Цветовата гама на хризантемите е обширна. Тя включва бели и тъмно-червени багри, сини, както и широк диапазон от жълти тонове. Но несъмнено, градински фаворити, са корейските хибриди (Ch. x koreanum).

Хризантемите са неособено взискателни към почвените условия, но имат претенции към местоположението си. Необходимо им е слънце и добре дренирана почва. Переодично ги подхранвайте с подобрители.
За стимулиране на разклоняването и цъфтежа, прищипвайте стъблата.
По-голямата част от хризантемите формират високи храсти, някои от които могат до достигнат и до 2 м,затова се нуждаят от подържаща конструкция. За целта използвайте мрежа, метална и дървена пръчки.
С тяхна помощ ще образувате различни цветни петна. Може да ги комбинирате с астри, или да ги засадите поединично. Невисоките сортове, са подходящи за бордюр около градинската пътечка.
Традиционните им партньори, цъфтящи в края на сезона са ехинацеята, рудбекията, седумът, гергината, анемонето, също и елегантните треви. Изсушените цветове, са походящи за аранжиране на зимна композиция.



Хризантемите се размножават със семена, резници или деление на храста. Даже да откъснете филиз с пъпки от букета потопен във вода и го посадите в почвата, скоро той ще даде нови листенца. За да размножите хризантемата чрез деление на храста, през пролетта трябва да изкопаете част от растението с корени. Възрастните храсти, се нуждаят от деление на всеки 3 години, противен случай цъфтежът няма да е пищен и силен.



                                  източник   -    /home.pop.bg/  ,"уикенд за градината"

3 comments: