петък, 28 януари 2011 г.

Амарилисът - голямото бижу на прозореца

Амарилисът произхожда от тропическите гори на Южна Африка и носи ботаническото име Hippeastrum.

Макар да изглежда величествено,растението не е трудно за отглеждане.

Ако нямате възможност да засадите луковицата веднага щом я получите я дръжте в хартиен плик на хладно(5°С). За да подготвите луковицата за засаждане, предварително почистете изсъхналите коренчета (само тези, които се отстраняват без усилие) и накиснете само корените за 3-4 часа в хладка вода. Обърнете внимание, че не трябва да се кисне основата на луковицата. За целта най-подходящ е тесен буркан или чаша, в която да имат допир до водата само корените.
За да изчислите колко широка трябва да е саксията, вижте ориентировъчно колко е диаметъра на луковицата и добавете още толкова сантиметри. Добавете в 2/3 от саксията обогатена торфена смес (универсална или за цъфтящи растения) и поставете луковицата. Притиснете добре почвата около луковицата. По правило само половината от луковицата трябва да е засадена в почвата.

Поставете саксията на топло и светло място. Може и на директна слънчева светлина при температура на помещението от 18°С до 21°С.
Поливайте умерено с хладка вода около луковицата и не забравяйте, че луковичните растения не трябва да се преполиват, защото лесно загниват. Изчаквайте поне един ден почвата да позасъхва.
Когато се появят първите пъпки и листа ще забележите, че растението има нужда от малко по-често поливане, но в никакъв случай не оставяйте излишна вода в подложката. До 7 седмици ще се появят първите цветове.
През зимните месеци цъфтежът продължава по-дълго време отколкото през пролетта.

Най-подходящото време за засаждане на луковиците е от м.Октомври до края на м.Април. За да постигнете по-дълготраен цъфтеж във вашия цветен кът, може да засаждате луковиците през две седмици. След оформяне на първи пъпки и листа започнете да добавяте специализирани торове за цъфтеж или за луковични растения. Цъфтежът започва от началото на м.Декември и продължава до края на м.Юни. След прецъфтяване на всеки цвят го отрязвайте и продължавайте да поливате и наторявате поне още 5-6 месеца, защото през този период луковицата продължава да се храни.

След пълното прецъфтяване на Амарилисите (началото на есента) е необходимо да положите някои грижи за почивка на луковиците ако искате следващия сезон да цъфтят отново. Към края на м.Юни или началото на м.Юли листата започват да пожълтяват и опадат. През този период първите дни намалете и след това напълно спрете поливките. Ако забележите, че листата не пожълтяват или продължават да избват нови (при някои сортове се наблюдава това), отрежете листата с остър нож на височина 2-3см от луковицата и напълно спрете поливките. Извадете луковиците от саксиите. Почистете ги (без да ги мокрите) и ги оставете на хладно, тъмно и проветриво място с температура от 5°С до 10°С за период около 6 седмици.
Обърнете внимание, че е много грешно да съхранявате луковици в домашния хладилник.
След 6-7 седмици можете отново да засадите отпочиналите вече луковици по познатия начин. Ако искате да планирате цъфтежа им предвидете около 8 седмици от засаждането до цъфтежа им.


































Още снимки вижте тук:


1 comments: