сряда, 5 януари 2011 г.

Циклама

Цикламата-"нежното ухо на девица".Вероятно това доста точно сравнение за цикламата ще изненада мнозина, защото то не е народното название на прекрасното цвете, а идва от една книга на Стефан Цвайг, в която великият писател сравнява красивия розов цвят с нежното ухо на младо момиче.
 
Прекрасната циклама е едно от малкото цветя, които цъфтят главно през зимата. Преобладава мнението, че е много капризно растение.
От късна есен до началото на пролетта, когато голяма част от растенията се намират в период на покой, започват да ни радват със своя цъфтеж стайните циклами.
  Цветовете й са изящни, ароматни, с кадифено меки, блестящи и извити назад венчелистчета. Цикламите всъщност са известни от дълбока древност, те са обичани още в Древен Рим,където са ги отглеждали успешно.Цикламата романтично се нарича и алпийска виолетка .У нас расте дива циклама,която е защитен вид.Народът я нарича ботурче,или кукрек,има два вида-пролетен и есенен.
В рода на цикламата има около 50 вида,за родина на това растение се смятат Централна Европа, Средиземноморието и Иран.В домашни условия най-често се отглежда персийската циклама,която е многогодишно растение.На височина достига до 30 см.Листата и приличат на сърчица,които са прикрепени на дълги червено-кафяви дръжки.Клубените са едри с една точка на растежа.От нея се появяват цветоносите.Ароматните цветове най-често са бели или розови,красиви като пеперуди,но селекционерите са получили и червени и виолетови багри.Цъфтежът на цикламата е продължителен,често започва в средата на есента и продължава чак до пролетта.Цветовете и листата трябва да се отстраняват,след като увяхнат.За да бъде цъфтежът обилен саксийката трябва да се постави на светло място в прохладно помещение, но така че върху нея да не попадат слънчеви лъчи.
Най-добре се чувства цикламата на северен или източен прозорец.Желателно е температурата в помещението да не е повече от 15 градуса.при по-високи градуси растението може да не цъфне и листата да опадат.
При правилни грижи цикламата може да цъфти у дома 20-25години,като радва грижовните си стопани с много цветове.След като завърши цъфтежът, растението има нужда от покой и сън.Поливането се намалява до пожълтяване на листата, но не бива да се допуска да пресъхне съвсем почвената смес.Саксията се прибира на тъмно и прохладно място.Потъналите в сън циклами през лятото може да се държат на сянка в градината на двора.
 Цикламите нямат нужда от прекалено големи саксии и при засаждането на клубените не е нужно да се покриват целите с пръст, добре е една трета от клубените да остане на открито.Най-добрата почвена смес за циклами според  специалистите се състои от смесена листовка,хумус,торф и пясък в съотношение 3:1:1:1
  За да повиши влажността край растението , трябва до него да има пълен съд с вода , а самата саксия да се постави върху подложка , пълна с керамзит или камъчета.Цикламата трябва да се полива с преварена вода , и то така , че влагата да отива директно по вътрешния ръб на саксията.
Когато купувате това красиво цвете, избирайте растения,които имат гъсти листа, които са на здрави къси дръжки.Освен наличието на много цъфнали цветове гледайте да има заложени и много пъпки.Купените растения се поставят до прозореца.Температурата в помещението не трябва да преминава 10-12 градуса.Ако има работещо парно в помещението ,въздухът става много сух, затова е необходимо да се пулвелизира около растението .Освен това е добре на радиаторите да се държат малки съдове с вода, които правят въздуха по –влажен.Подхранвайте цикламата със слаб тор с ниско съдържание на азот и по-високо на фосфор.Това се прави поне месец след като растението е купено.
Гадателите смятат, че присъствието на цикламата в дома се отразява на настроението,укрепва духа и изпълва със смелост и целеустременост.Освен това цикламата служи за защита,съхранение и опазване на дома и семейството от всяко зло.
Подчинените,които искат повече внимание от шефовете си, трябва да отглеждат бели циклами, а червената циклама, поставена в спалнята, укрепва брака и разпалва отново любовта.Розова циклама е полезно да се отглежда от уморени и несигурни хора.Наличието  на това цвете около тях ще им помогне да се отърват от прекалената зависимост от чуждото мнение.
         Възможни проблеми
1.Пожълтяване на листата, но цветовете остават силни и здрави
ПРИЧИНА:най-вероятно вашето растение е оставено на топло място със сух въздух.Цикламите не понасят температури по-високи от 17 градуса.Друга причина може да бъде недостатъчно поливане или прекалено яркото слънце.
2.Цветоносите и листата са меки и гният,растението загива
ПРИЧИНА:преовлажняване на почвата,проблемът се появява често при контакт с вода в горната част на клубена.
3.Кратък период на цъфтеж
ПРИЧИНА:има много причини за този негативен резултат.Най-вероятно има твърде висока температура в помещението,не се полива правилно и въздухът е сух.Необходимо е редовно подхранване на растението по време на растежа и цъфтежа.
4.Деформирани,  малки  листа
ПРИЧИНА:растението има цикламови акари или листни въшки. При появата на вредителя листата трябва да се измиват веднъж сезмично с разтвор от инсектициден сапун.

Източник:”Уикенд за градината”





































2 comments: