петък, 23 януари 2015 г.

Орхидеята-красиво и екзотично цвете!


Безспорно орхидеята е едно от най-високо ценените цветя и сред ботаниците, и сред цветарите- любители. Тя е символ на любовта, красотата, страстта и екзотиката. Факт е, обаче, че и най-опитните цветари имат колебания, когато стане дума за грижа за орхидеи в домашни условия.Tайната на успеха е в умението да бъдат пресъздадени естествените условия, при които се раждат и живеят тези изящни цветя. Първата важна информация, която трябва да знаем е, че орхидеите са епифити – те живеят (но без да паразитират) върху други живи растения – най-често върху дървета. Срещат с, е разбира се, и изключения – видове, които се развиват чудесно върху камъни и скали, но те са сравнително рядко.
Орхидеята е една от най-многочислените групи растения. Според вида и ръста се делят на две групи:
- моноподиални – имат една точка на растеж и едно стебло. Към тях се отнасят фаленопсисът, вандата, ангрекумът;
- симподиални – всеки сезон те образуват ново разклонение. Към тях спадат катлея, цимбидиум, дендробиум, милтония, онцидиум, пафиопедилум.
Най-разпространените семейства орхидеи за домашно отглеждане са Феленопсис и Дендробиум. А ето, какво трябва да им осигурите, за да се чувстват те комфортно и да ви радват с ефирното си присъствие.
1. Силна, но не директна светлина. Източен прозорец би бил чудесно място вашите орхидеи.
2. Висока влажност
3. Достъп на въздух до корените и възможност за циркулирането му между тях
4. Периоди на засушване, последвани от такива на обилно поливане
5. Температурата не трябва да пада под 10 градуса и да се качва над 25
Грижата за орхидеята започва още в момента на нейното купуване. Стандартно този тип цветя се предлагат с прозрачна пластмасова транспортна саксия пълна с мъх. Това възпрепяства пълноценното отглеждане на орхидеята по две причини – от една страна спира притока на свеж въздух към корените, а от друга им пречи да изсъхнат напълно. Помнете, че природата е създала корените на орхидеите да всмукват вода и да дишат, а не да извличат хранителни вещества от почвата.
Затова и нашата препоръка е да пресадите вашата орхидея, за да й осигурите пълноценно развитие и обилен цъфтеж. Използвайте саксия за орхидеи – този тип саксии са с по-широки дренажни отвори , които позволяват бързото и свободно оттичане на водата. Също така използвайте достатъчно широка подложка за саксията, която може да декорирате с дребни камъчета. Това осигурява отличен дренаж, а и постоянна влажност, от която растението има нужда – водата се задържа под камъчетата и се изпарява постепенно.
При орхидеите ползването на торф или пръст не е препоръчително. Доверете са на специалните смеси, които съдържат в себе си натрошена дървесна кора, парченца дървени въглища, а понякога и парченца стиропор.
Орхидеята се пресажда веднъж на две-три години, когато прецъфти, или след като свърши периодът й на покой. Още една тайна – орхидеята трябва да е в малка саксия. В тях те цъфтят по-често и с повече цветове. Преместете я в по-голям съд чак когато видите, че спира да расте.Най-важното, което е нужно при пресаждането:
Корените на цветето са много нежни и крехки. Няколко часа преди да пресадите орхидеята я полейте обилно. След като я извадите, измийте корените й с топла вода, за да премахнете старата пръст. Ако има изгнили от тях, ги премахнете. На дъното на новия съд направете дренаж с дребни камъчета, сипете малко суха почва, поставете растението като внимателно разпръснете корените му и ги посипете с почва. След пресаждане растението се нуждае от стабилна опора. Първите няколко дни не поливайте, а само пръскайте. Наблюдавайте водните капчици да не влизат в пазвите на листенцата. Ако има такива, ги попийте със салфетка.
Последващите грижи включват две правила – поливане през лятото и зимата.
1. През лятото поливайте всяка седмица и то обилно. Към водата може да добавяте по малко тор за орхидеи веднъж месечно.
2. Зимата е време за почивка и орхидеите са в покой. Поливайте веднъж в месеца. През останалото време може да пулверизирате веднъж седмично, за да сте сигурни, че вашата орхидея ще остане хидратирана.

Избирайте съда за орхидеята внимателно
Орхидеите се отглеждат в саксии, кутии или кошници. Тъй като корените им имат нужда да дишат, застоялата вода за тях е смъртоносна. Най-добре е да засадите орхидеята в пластмасова саксия със специално полусферично изпъкнало дъно, с допълнителни дупки по него. Фаленопсисът вирее най-добре в прозрачна саксия, за да могат корените свободно да фотосинтезират. Основен недостатък на керамичните саксии е, че корените се сплескват в стените и когато дойде време за пресаждане, е трудно да бъдат отделени. Затова по-добре изберете кошница от бамбук.

Излишната влага е опасна
Колко често трябва да поливате орхидеята зависи от температурата в стаята и от точния вид на растението. Пафиопедилумите, които идват от тропическите гори, трябва да се поливат регулярно, защото не виреят на продължителна сухота. Катлеите и зигопеталиите изискват периодично да бъдат засушавани. С времето, според състоянието на почвата, ще установите сами какви са нуждите на вашето растение от вода.
Ако се чудите дали да го полеете, или да пропуснете – заложете на второто. Това, което може да си позволите, е да го напръскате. Преполиването е също толкова опасно, колкото и изсушаването.
Водата, с която поливате, трябва да е мека, желателно е да е преварена или поне престояла. Най-лесният начин да определите дали почвата е влажна е като промушите пръст. При натиск той трябва да влиза лесно, да усещате приятна влажност по кожата, но по него да не остават мокри следи. Водата, с която поливате, задължително трябва да е топла. Веднъж в месеца къпете орхидеята. Струята трябва да не е много силна, а водата да е топла.

Почвата за орхидеите
Тя съдържа борова кора, корени от папрат, мъх, дървесни иглички. В цветарските магазини се продават готови смеси, така че само попитайте. Как може да проверите дали почвата е качествена и подходяща? Когато поливате цветето, водата не трябва да се задържа на повърхността, а веднага да попива. След 3-4 дни почвата трябва напълно да е изсъхнала.

Не прекалявайте с торенето
Орхидеята трябва да се подхранва само когато е в активния си период. Ако използвате течен тор, разреждайте го с малко повече вода, отколкото е написано на указанията. Излишната тор може да разболее растението.

Давайте на орхидеята почивка
След цъфтеж растението има нужда да възстанови силите си. Това обаче не означава, че трябва усилено да го подхранвате. Напротив – категорично забранено е. Поставете цветето в полутъмно, хладно помещение, вместо да поливате, само го пръскайте.

Спазвайте всички правила
Ако температурата в стаята е висока, а влажността ниска – пръскайте растението по-често. Ако е хладно и тъмно – поливайте по-рядко. Често орхидеята расте, но не цъфти. В такива случаи трябва да спрете да използвате препарати с азот и да увеличите тези с калий и фосфор.

Орхидеите - място и въздух

През лятото трябва да защитавате орхидеята от слънчевите лъчи, а през зимата да има подходящо изкуствено осветление. По време на цъфтене осветлението трябва да се намали, за да не увехнат бързо цветовете. Ако се грижите правилно за тях, ще се радвате на прекрасните цветове на орхидеята в продължение на 3-4 месеца. Особено важно е мястото, на което сте поставили цветето в стаята. Орхидеята се чувства добре, ако стои до западен или източен прозорец. Орхидеята е топлолюбиво растение, но не понася задух. Затова трябва да я поставите на проветриво място и често да отваряте прозорците, за да влиза свеж въздух, та дори той да е много студен. Но не забравяйте, че те не обичат течението, затова само открехвайте прозореца. През лятото може да ги изнасяте на балкона.всички снимки вижте тук;

0 comments:

Публикуване на коментар