четвъртък, 15 януари 2015 г.

Камелия-Красота от Далечния ИзтокКамелията,приказна принцеса с лъскави тъмнозелени листа и с невероятно разнообразие от цветове.

Камелията е храст с височина от един до три метра, с компактна корона от лъскави, тъмнозелени листа и с цветове от снежнобяло до яркочервено, през всички нюанси на розовото. Пренесена в Европа от планинските склонове на Япония, тя неочаквано добре се е приспособила към местния климат. Всъщност, противно на очакванията, повечето сортове камелии са много устойчиви на студове и сравнително лесни за отглеждане - на терасата или в градината. Те no-скоро са уязвими от резките промени на температурата, защото тяхната коренова система е повърхностна, затова е особено чувствителна.
Най-голямото й предимство е това,че цъфти през зимата и ранна пролет,от ноември до началото на май.

Камелията е от семейство Чайни.Има над 250 вида и над 10 000 сорта.
Камелиите са изключително взискателни към температурата. Трябва да им се осигури прохладно и светло място.Единствено, когато залагат цветните си пъпки - обикновено през юли-август, температурата трябва да е около 20-25 градуса. По-късно, докато пъпките съзряват, не трябва да превишава 15 градуса, а по време на цъфтежа оптималните градуси са 8-10,за някои сортове и по-ниски.Почвата трябва да се поддържа влажна,без преовлажняване или пресушаване.Целогодишно се поддържа умерена влага. Използвайте хладка вода за поливане. През юли и август се намалява значително поливането, за да спре растежът на клоните и да се заложат цветните пъпки.
Камелиите с по-прости цветове в зависимост от сорта издържат температури от -10,-20 градуса,докато сортовете с кичести цветове трябва да се държат в помещения с температура над нулата.
През лятото обича светлина, топлина и полусянка. Хубаво е да е на открито. През есента се прибира на хладно при висока влажност.
Субстрат:Кисела почва(pH 5,5). Смес от торф, пясък и глинен гранулат в съотношение 2:1:1. Може да се прави и смес със субстрат за азалии. При младите растения част от пръстта се сменя на 2 години, а при старите-на 3-5 години.
Размножава се след прецъфтяване с полувдървесинени резници.1 comments:

  1. От няколко години се опитвам да отглеждам камелии, но за жалост без особен успех.Прочетох различна информация за тях и ги засях най - напред в саксия.Все умираха и не можех да разбера каква е причината.Купувах специална почва, мерих киселинността, добавях отгоре борови иглички.Наложи се да запитам в един център за отглеждане на цветя една жена - ботаник, тя ми изясни някои от причините, но според нея всичко беше по правилата.
    Сега имам 2 камелии, които засях в градината, но използвах дълбокият слой почва под боровите дървета.Отгоре наслагвам борови иглички.Торя със специален тор за камелии.Растенията се развиват добре, образуват много листна маса, но не образуват цветни пъпки и не цъфтят.Каква е причината ?Много ще съм ви благодарна ако ми дадете някакъв съвет ?

    ОтговорИзтриване