четвъртък, 19 март 2015 г.

ГРИЖА ЗА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ ПРЕЗ ПРОЛЕТТАПролетта вече се чувства навън, и въпреки, че все още има застудявания пролетната подготовка започна. Сега е подходящият момент да обърнете внимание на стайните растения, да положите допълнителна грижа, за да ви се отблагодарят и радват през следващите топли месеци.
След зимния покой, когато растенията са забавили растежа и всички жизнени функции, с настъпването на пролетта, те се активират. Затова в началото на пролетта е необходимо да се извършат някои действия.

Растения, които имат нужда да бъдат пресадени, се използва саксия с един номер по-голяма от старата. Не бива да се поставят в прекалено голям съд, за да се предотврати нарастване на кореновата система, за сметка на останалото растение.
При другите растения, за да се подобри аерацията, трябва да се разрохка почвата в по-горния слой, като се внимава да не се наранят корените на растението. Може да се добави и по малко нова пръст.

Добре би било растения с гладки листа да се „изкъпят” в банята, за да се премахне прахът по листата. При по-деликатни листа прахът се почиства с влажна мека четка или кърпа с изключение на мъхестите листа, чиито власинки биха се наранили.
Почистването трябва да се извършва периодично през цялата година, защото частичките прах затрудняват улавянето на слънчевите ,лъчи от хлорофила на клетките и забавят процеса фотосинтеза.

Големите зелени растения се нуждаят от по-често поливане, ако са в помещения със сух въздух, почистване на изсъхнали листа и торене с торове за зелени растения, като се спазват изискванията в упътването на препарата.
Цъфтящите растения, през пролетта засилват вегетацията и започва развитието на цветни пъпки. Затова през този период започва и торенето на растенията с тор за цъфтящи.
Важно условие, за да се чувстват цветята добре, да не загниват и умират е да се поливат умерено. При поливане саксията не трябва да става тежка и от нея да се стича вода. Водата запълва въздушните пространства в почвата и коренът не може да диша, растението линее, загнива или умира. Дори и растения, който изпаряват много вода, не обичат да бъдат преполивани. Започнете поливането с по-малко вода и следете влагата в саксията. Когато горният слой почва изсъхне и усетите влагата на 1,5-2 см. надолу, тогава отново полейте растението.
Не пропускайте, докато се грижите за цветята, да следите за поява на болести и вредители по тях, за да можете своевременно да реагирате.
След тези грижи няма как растенията във вашия дом да не привличат вниманието и да радват всички.


Пресаждане и прехвърляне на цветя


Пресаждане на цветята

Основните правила, по които се извършват тези важни операции, трябва да се овладеят от всеки един любител цветар до съвършенство, тъй като от тях зависи успехът при отглеждане на саксийните растения. Двете операции с които ще ви запознаем са сходни, но имат и съществени различия.

Прехвърлянето на цветя е всъщност преместване на растението от един съд в друг, като това обикновено се прави за млади и бързорастящи видове, чиито корени бързо обхващат почвата в саксиите и затова е необходимо увеличаване на хранителната им площ. Най-подходящо време за смяна на съдовете е началото на пролетта, а техниката на прехвърлянето включва две важни условия:
- Новия съд не трябва да бъде много по-голям от стария, тъй като може да се получи обратния ефект и да се забави развитието на растението. Големината на новата саксия е избрана удачно, ако старата се помества свободно в нея.
- Съхраняването на корените на растението невредими заедно с пръстта около тях е основно изискване за едно безпроблемно прехвърляне. За да стане това е необходимо растението да се извади от старата саксия внимателно, като се спазват следните прости правила. Няколко часа по-рано растението се полива, за да се навлажни почвата и то да се отдели по-лесно от съда.
При самото изваждане с цяла длан се прихваща отворът на саксията, така че стъблото да попадне между пръстите, саксията се обръща надолу и ръбът и се почуква леко в плота или масата на която се работи, така растението излиза невредимо с всичката пръст. Следва засаждането като правилата важат и за нови растения: в новата добре почистена и измита саксия се прави дренаж, над него се насипва малко почва, растението се поставя и задържа вертикално в центъра на саксията, като се продължава насипването на почва край него. Трябва да се внимава да не се подгънат или смачкат кореновите разклонения, растението се
заравя до кореновата шийка, но не повече, като почвата около стъблото се притъпква леко с пръсти, а пир растения с твърди корени това може да стане и с лека дървена трамбовка със заоблени ръбове. След засаждането растението се полива обилно, докато водата протече през направения дренажен отвор.

Пресаждането се извършва през пролетта, когато всички растения са преминават от покой в растеж. Важно правило е да не се пресажда по време на цъфтеж. Отклонения от нормалното развитие на растенията, дребни цветове, спиране на растежа, образуване
на недоразвити леторасли са сигурен признак за необходимост от пресаждане. Понякога това не личи от външния вид на растението , но при изваждане от саксията се установява ,че корените са заели обема на съда, което е сигурен признак от необходимостта то
да бъде пресадено. За разлика от прехвърлянето при пресаждането по-голяма част или по-малка от пръстта се отстранява, а понякога дори се премахват и част от корените. Във връзка с това пресаждането може да бъде:
- Пълно-когато старата пръст се изтръсква от корените напълно и се махат загнилите части и растението се засажда в нова свежа пръст.
- Непълно-когато част от пръстта остава около корените и се допълва с нова.
- Частично-когато пир растения, засадени в големи съдове, се изгребва повърхностния слой и се допълва с нова почва.
След пресаждането растенията се поливат и се държат известно време на топло, като се оросяват, за да се поддържа влагата,
докато се вкоренят добре.


0 comments:

Публикуване на коментар