сряда, 15 октомври 2014 г.

Пролетните цветя се засаждат през есента-.лалета,зюмбюли,нарциси,лилиуми

 Луковици за есенно засаждане/цъфтящи през пролетта/


Луковичните са много разпространени растения, особено при пролетно цъфтящите. Ако спазвате определени правила на засаждане вие ще получите много добър ефект в градината. Подходящото място за засаждането на луковиците са защитени от силен вятър слънчеви места. Изискването към почвата е да е добре отцедлива, в противен случай има опасност от загниване. Когато засаждате луковици можете да подобрите почвата с добавка на малко пясък в дупката, където ще садите.
Пролетно цъфтящите луковични цветя се засаждат през месеците-септември, октомври най-късно/ако времето е подходящо/началото на ноември.
Забележка
Купувайте луковиците в сезона, в който се садят. Извън това време луковицата е поразена, поради това че не е спазен цикъла на развитието им.
От луковичните най-рано цъфтящи са кокичетата, следват минзухарите, фритиларията/Ходжово лале/, ранните нарциси,зюмбюли,мускари, различните сортове лалета, лилиум.
За да оформите добри кътове от цъфтящи е правилното им подбиране по размер/височина/ , по време на цъфтеж, цветност. Понякога подходящи за комбиниране/монохромни или цветни комбинации/ луковици се продават в общ пакет.
Обикновено правилото за засаждането на луковиците е дълбочината да е два пъти големината на луковицата. Разстоянието между луковиците зависи ог големината и височината на растенията, но по принцип е в рамките на 5 до 15 см. По-голямата дълбочина на садене обикновено забавя със седмици цъфтежа, а по-плиткото садене, създава предпоставка за деформиране или неволно изваждане на повърхността на луковиците.
При наличието на вредители в почвата, които обичат да похапват луковици е удачно да ги засаждате в пластмасови панери, които се вкопават в земята или се защитават с обща телена мрежа.
Подбирайте здрави, твърди луковици.
С времето луковиците дават детки/съпътстващи по-малки луковички/. Това е причина с времето цветовете да поиздребняват. Затова е добре на няколко /2-3г./ да се изваждат луковиците, детките да се отстраняват и да се сортират по едрина.
За луковичните пролетноцъфтящи-зюмбюли, нарциси, лалета има грижи и след прецъфтяването. Не оставяйте след прецъфтяването да узряват семената изрежете високо дръжката и оставете листната маса. Това храни луковицата. През втората половина на юни листната маса губи добрия си вид. Това е времето, през което трябва да извадите луковиците, да ги почисттите да ги разделитеи сортирате по големина . Подредете ги в щайги и на проветриво място да дочакат м. септември, когато се засаждат отново в почвата.


Ето  предложения за  привлекателно подреждане на луковиците във вашите цветни лехи. Следвайте тези предложения, за да създадете красиви, естествени и впечатляващи пролетни градини!









Винаги засаждайте нечетен брой цветя(четен  брой  изглеждат неестествено).Можете да получите по-красив  ефект, ако голям брой цветя  от един и същи цвят и тип са засадени заедно, като едно цяло. Опитайте се да  засаждате най-малко пет броя от един цвят заедно.
Избягвайте  правите линии .Никога не садете луковиците в една права линия. Те не растат естествено в природата в прави линии. Вместо това, създайте вълнообразни форми.
Много важно правило е при садене луковиците никога  да не се докосват, но няма да е красиво и ако са  много далече една от друга. Повечето луковични опаковки и каталози имат инструкции или предложения за това на какво разстояние да се засаждат.

------------
Дарвин хибридните лалета са известни със своите огромни цветове и наситени разцветки. Цветовете са с форма на пирамида когато са затворени, а когато са отворени достигат до 15 см диаметър. Тези лалета са предпочитани предимно за производство на рязан цвят. Сортовете са устойчиви и с годините красотата им не намалява, както на другите сортове, чиито луковици трябва редовно да се подменят.  Необходимо е обаче, да са на относително защитено от ветрове място.Този раздел лалета не потъват и не се вадят толкова често дори ги наричат многогодишни лалета
Ето някои сортове:
Ad Rem* (red/orange), Apeldoorn (red), Big Chief (raspberry with yellow base), Burning Heart (cream with red), Cream Jewel (creamy white), Daydream* (yellow with apricot orange edges), Elizabeth Arden (dark pink), Francoise (white), Golden Apeldoorn (yellow), Golden Parade (yellow), Holland's Glory* (scarlet), Ivory Floradale (ivory white, especially tall), Kingsblood (red), Menton (apricot with orange edges), Ollioules (dark pink with light rose edges), Olympic Flame (yellow with red flames), Orange Bowl (orange and yellow), Oranjezon* (orange), Oxford* (red), Parade (red), Pink Impression (rosy-pink), President Kennedy (sherbet orange and red), Queen of the Night (black), Sorbet (white and pink)
------------
Сортовете лалета тип Кауфманиана са от най-рано цъфтящите лалета, обикновено са ниски с височина до 10-12 см, което ги прави идеални за алпинеуми и ако се оставят без да се вадят, с годините ще се размножават много успешно. Венчелистчетата им са заострени и в слънчевите дни чашките се отварят напълно и изглеждат плоски. Напълно отворени, приличат повече на водни лилии, отколкото на лалета. Дори, някои сортове са селекционирани така, че това преимущество се взема предвид – оцветяването от вътрешната страна на чашката е различно от външното. Идеални за алпинеуми и сандъчета.
------------

















Още снимки тук:

източник интернет

4 comments:

  1. Благодаря за интересни информации за луковици и прекрасни снимки

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за информацията за луковичните и прекрасните снимки на лалетата.Скоро си закупих минзухари и ги засях в градината, преди години бях засяла в саксия, но не оцеляха.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се ,че ви харесват статиите и дано да съм полезна!

    ОтговорИзтриване
  4. Някой знае ли охлювите ядат ли луковици на лалета ? Преди 3 г.посадих лилави лалета и те пролетта бяха прекрасни. Но миналата и тази пролет се появиха само два цвята от 10 луковици. Днес изкопах 5 дупки на предполагаемите места доста дълбоко, но намерих само в едната луковица, която не беше поникнала. Освентова, от други 10 луковици, които миналата година имаха всички цветове, тази година имашше 9 само листа и само 1 цвят. Каква е причината ???

    ОтговорИзтриване