вторник, 5 юли 2011 г.

Хоя (восъче, восъчно цвете) - Hoya carnosa

Много харесвам това уникално за мен цвете.Първите снимки са  на  моето восъче,а след статията ще сложа много интересни и красиви снимки на това впечатляващо цвете!







Семейство: Cuscutaceae
Произход: Югоизточна Азия

Период на цъфтене: Гроздове от привлекателни, звездообразни, розово-бели цветове разцъфтяват през лятото. Деликатните цветовете изглеждат като направени от порцелан и са наистина уникални. Излъчват силен аромат.

Хоята произхожда от Източна Азия и Австралия. Цветето е кръстено на Thomas Hoym, градинар на херцога на Northumberland в края на 18-ти век.

Наситенозелени, издължени, с "восъчна" повърхност, откъдето идва и името на растението. Може да се отглежда в саксия и дори да се моделира да расте в определена форма. За целта е нужно само да поставите някаква метална подпора, по която то да се катери. Друг вариант е да го оставите като висящо растение. В този си вид то може да достигне над метър дължина.


Най-популярни сортове са:
Hoya bella
Hoya carnosa
Hoya carnosa variegata
Hoya kerii
Hoya multiflora

Растението не е капризно и се отглежда лесно.

Цветовете му са като порцеланови и имат силен сладникав аромат. Обикновено са бели, с наситенорозово в центъра. Важно! Не отстранявайте клонките с вече прецъфтели китки, тъй като на тяхно място идват нови - по-кичести и по-красиви. По принцип колкото по-старо е растението, толкова по-ефектни са цветовете му.

Необходими за доброто развитие на растението са поне 4 часа слънце на ден, но също може да се отглежда на светло място без директна светлина.

Почва: Градинска пръст, но задължително направете дренаж.
Поливане: Редовно, но не с много вода, за да не подгизне. Почвата трябва да е постоянно влажна, но не и твърде мокра. През зимата намалете поливането.
Торене: 2-3 пъти месечно.

Восъчето изисква през цялата година умерена температура, която през зимата не бива да пада под 10-12° С.

Растението има нужда от отлично осветление, но трябва да се пази от обедното слънце, което може да изгори листата му.
Не трябва да бъде изложено на течение.
Ако е на много тъмно няма да цъфне.
Като цъфне не променяйте местоположението му.

Ако е необходимо, восъчето се пресажда през пролетта в почва с преобладаващо високохумусна съдържание.
Потребна е саксия с добро водоотцеждане, за да не изгният коренчетата.
Ако диаметърът й е 10-15 см, може вместо растението да се пресажда, просто да се опресни горният слой на почвата.

Размножаване: Хоята може да се размножава по всяко време чрез стъблени резници или чрез въздушни отводи.
Част от стъблото с един или повече листа ще се вкорени бързо във вода или влажен пясък. Ако изберете вкореняване във вода, поставете в шише покрито с алуминиево фолио. Коренчета ше се появят за 5-10 дни при температура около 25°

В природата съществуват около 200 вида, но в стайни условия се отглеждат само три:

Hoya bella, която е с цилиндрични стъбла. През лятото цъфти с ароматни съцветия, които наподобяват малки чадърчета. Цветчетата са дребни, восъчноподобни, бели, с тъмнорозова корона в центъра.

Hoya carnosa - доста по-голяма от предната. Листата й са месести и добре защитени от изсъхване. Лесно се приспособява към климата на всякакви помещения. Лесно понася всякакви зимни понижения на температурата.
На много светло място растението образува чадъровидни кремави съцветия с прекрасен аромат.

Hoya multiflora – на външен вид с нищо не прилича на останалите две. Може да я сбъркате с някое друго растение и въобще да не я причислите към семейството на хоята.
Този вид има съцветия във формата на чадъри, но те се състоят от десетки изключително ароматни цветчета. Формата на всяко е стреловидна, а цветът бял и светложълт. Частично са прикрити от зелени листа с дължина 10 см, въпреки че стъблата й са доста здрави, тази хоя се нуждае от допълнителна опора. Причината са тежките листа и цветове.

Не безпокойте растението, когато покарват новите листа и не отстранявайте старите от стъблото: оставете ги да окапят и избягвайте присажданията, стига да не са наистина наложителни.

Наблюдавайте растението, за да установите навреме, ако го нападнат щитоносни въшки.



























7 comments:

  1. Искам да попитам защо на моето восъче пъпката която беше готова да разцъфне изведнъж изсъхна и окапа.

    ОтговорИзтриване
  2. от къде може да се закупи това цвете, до сега не съм го виждала

    ОтговорИзтриване
  3. ot dalgo vreme tarsq tova cvete v raznovidnosti no ne moga da go namerq.nqkoi ako go ima imoje da mi go prati shte bada mnogo blagodaren.tel 0897219721

    ОтговорИзтриване
  4. Имам го от много години.Тази година цъфна за първи път.Имам пет цвята,които ухаят силно вечер.Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване