четвъртък, 25 януари 2018 г.

Алиум-Малка пурпурна вселена

Алиум декоративен лук

Луковете (Allium) са род  многогодишни растения от семейство лукови.Алиумите цъфтят с прекрасни и големи цветове в много красиви тоновe- oкраските са
най-разнообразни:от лимонено жълто,бяло  до лилаво.Пищните съцветия накрая на цветоносите могат да имат звездовидна,камбанковидна или дисковидна форма.
До разпукването си цветовете са затворени в прозрзчна люспа.Листата образуват прикоренова розетка и след цъфтежа бързо пожълтяват.
Плодовете изглеждат като кутийки-удължени или във вид на топчета.
Болшинството декоративни лукове са светлолюбиви и за тях се избират добре осветени участъци с дренирани , рохкави и достатъчно плодородни почви.
нерядко те виреят и на полусянка.
Ако са в сенчести градини с папрати, хости и мъьове,ще цъфтят дълго и протягайки се към светлината ще образуват по-малко листа и дълги стебла.
Алиума добре понася и кратковременни засушавания,както и преовлажнявания, но при продължителен застой на вода загиват.
Всеки който обича цветята трябва да засади декоративен лук в своята градина, не само заради прекрасният му външен вид, но и заради изключително лесното му отглеждане.
Алиумът е многогодишно и студоустойчиво растение . Засажда се през есента (октомври или ноември месец, преди земята да започне да замръзва)на слънчево и защитено от вятър място, на дълбочина два пъти размера на луковиците и на разстояние 10-15 см.
При цъфтежа листата често започват да пожълтяват. Не ги късайте - те трябва да отпаднат по естествен път. С тяхната помощ хранителните вещества ще се натрупат в луковицата. За да не развалят изгледа на цветната градина пожълтелите листа на декоративния лук могат да бъдат прикрити с декоративни предмети или с друга декоративна растителност.

































1 comments:

  1. Прекрасни снимки и благодаря, за информацията!!!Чакаме пролетта :) !

    ОтговорИзтриване