сряда, 10 февруари 2016 г.

Азалия – принцесата на цветята


Азалията е храстовидно растение, което се отглежда и в саксия, и на открито.
Но у нас азалиите трябва да се отглеждат само като стайни растения. Азалията обича светлина, но не пряка.
Това е удивително по декоративност и продължителност на цъфтене храстовидно растение.За разлика от другите цветя, азалията започва да цъфти след като времето захладнее и цъфти до април-май.
В продължение на няколко столетия са правени опити да бъде пренесена от родината й – остров Ява, но не е можела да издържи новите условия на живот в Европа.
Едва през 1808 г. капитан Уелбанк донася богато цъфтящия храст от Индия и го предава в ботаническа градина недалече от Лондон. От него, чрез селекция и хибридизация с различни видове рододендрони в различни страни, са произлезли безбройното множество азалии.




Родина
Китай, Япония, Индия

Семейство
Ericaceae, боровинкови

Период на цъфтене
декември/април-май



Отглеждат се хибридните сортове заради красивите им цветове, които имат форма на звънче и са разположени по върха на клончетата. Те могат да бъдат прости или
кичести и са обагрени в различни нежни тонове. По-разпространени са сортовете:
Pax - рано цъфтяща с бели цветове
Niobe - късно цъфтяща с бели цветове
Madame Mestagh - рано цъфтяща с розови цветове
Hollandia - средно рано цъфтяща с едри розови цветове
Vervaeneana rubra - средно рано цъфтяща с едри червени цветове
Има и с тъмно лилави и пъстри цветове.


*Разположение-За Азалията е подходящо  северното изложение.
През месец май азалията може да се изнесе на балкона или в градината.
За да цъфти обилно, се прибира в хладно, но светло помещение при първите хладни дни.
По време на цъфтежа идеалното място за нея е на светло, но не много топло, без директно слънчево огряване.След прецъфтяване се поставя на хладно място, най-добре в градината, като през лятото непрекъснато се полива и наторява,за да се развият цветните пъпки.

*Поливане-Полива се с престояла питейна вода, за да се отдели част от хлора, а варта се утаява на дъното на съда за поливане.
Цветето се полива през ден и се оросява един път в денонощието, а в горещите дни – два пъти.
Азалията страда от засушаване, но и обилната влага и вреди.Всеки ден цветето и листата му се пръскат с вода от пулверизатор, но само докато има пъпки.По време на цъфтеж не се пулверизира - образуват се грозни петна по цветовете.Пресушаванията са пагубни за азалията. Ако не я поливате известно време и после решите да наваксате, няма да получите очаквания резултат – растението да се възстанови.
Азалията е много нежна и при засушаване окапват не само цветовете, но и листата.

*Пензиране:За да се образуват повече цветове, растенията се пензират – премахват се връхните им пъпки.Първото пензиране се прави 35-40 дни след цъфтежа, когато на младите клонки се появи четвъртата двойка листа, а последното през юли, август.
През август се образуват и цветните пъпки.За да се образуват по-големи цветни пъпки и да се оформи храст, прецъфтелите клонки се отрязват.

*Температура-Най-благоприятната температура е 18-20 градуса.Цветето понася и по-хладен    въздух в жилището (около 15 градуса)

*Размножаване-Лесно се размножава чрез разделяне на коренището, трудно чрез резници.

*Грижи след прецъфтяване: Цветето се пренася в хладно, но не много студено помещение и продължава да се полива. При първа възможност, когато времето позволява саксиите може да се изнесат на открито. За да цъфти обилно Азалията, се прибира в хладно и светло помещение при първите хладни дни.

*Неприятели: Щитоносни въшки, червен акар, трипси. Тези неприятели можете да третирате с: Нурале, Моспилан, Талстар и др.

*Болести: Сиво гниене, восъчна болест, фитофторно гниене.

• Фитофторно гниене - почвата в която са засаждат растенията, трябва да е стерилизирана и с добър дренаж, болеста се забелязва късно и поради това често
растението умира. Срещу фитофторното гниене можете да поливате с Рудомил голд.
• Сиво гниене – не трябва да се допуска висока влажност, да не се сгъстява много короната на растението, и да се премахнат увредените части, след което да се третира с Топсин.
•Ако листата и цветовете ви изглеждат с бледи цветове и повехнали, това показва недостиг на вода, незабавно трябва да се потопи саксията в съд с вода. Появата на кафяви петна по листата се дължи на прекалено високата температура на околната среда, придружена с ниска влажност на въздуха. Препоръчва се да се увеличи влажността и да се премести растението на по-хладно
място. В случай, че има варовик в почвата или водата за поливане е прекалено твърда се забелязва появата на хлороза, причинена от липсата на желязо.

*Пресаждане: Азалията се пресажда много рядко, когато корените са запълнили саксията. Отглежда се в плитки и широки саксии. За пресаждане на азалията се използва специална почва за азалии тя трябва да бъде с кисела реакция – рН 4 - 4,5, предпочита иглолистна или торф.

*Торене: Азалията обича тор за кисели почви. С торенето се допринася за пищен цъфтеж. Торете поне два пъти в месеца, като добавяте желязо, то ще подпомогне абсорбирането на хранителните вещества и ще направи листата с хубав интензивен зелен цвят. Запомнете, че тези растения страдат изключително много ако бъдат полети през горещите часове на деня, за това по-добре изчакайте с поливането до първите часове на вечерта или на следващата сутрин.

*Други особености: Винаги премахвайте цветовете след тяхното прецъфтяване, като внимателно отстраните и цветната дръжка, по този начин растението няма да хаби
енергията си, за образуване на семена..

*Ако азалията цъфти прекалено кратко причините могат да бъдат:сухият топъл въздух. Преместете растението по-далече от отоплителните уреди и всекидневно пръскайте листата.Също така виновник за краткото цъфтене, може да бъдат още силните слънчеви лъчи и недостатъчното поливане.

*Според езика на цветята Азалията означава "въздържаност". Това произхожда от китайската традиция, при която цвета е бил символ на женственост. Символизира и късмета,Азалия може да подарите на този на който предстои важно изпитание.
По материали от Интернет







































0 comments:

Публикуване на коментар