понеделник, 13 юни 2016 г.

Делфиниум

Delphinium hybridum



Семейство:  Ranunculaceae
Българско име:  Ралица, Делфиниум

Род Делфиниум (Delphinium hybridum) наброява над 300 вида едногодишни и многогодишни цветя от сем. Лютикови (Ranunculaceae). На височина достига до150 - 180 см. Листата са мъхести, разположени на къси дръжки.


Описание:  Многогодишно тревисто цъфтящо растение с отмираща надземна част през зимата.
Листата са дланевидно и остро нарязани, мъхести, на къси дръжки, коренището е брадато. Цветовете са едри, до 4-5 см в диаметър, събрани в класовидни съцветия. Напълно зимоустойчиво растение.

Размер:  Средно високо или високо растение, в зависимост от сорта от 80 до 180см, компактно.

Декоративност:  Отглежда се заради ефектните си цветове, групирани в едри и компактни класовидни съцветия.

Цъфтеж:  Цъфти в разгара на лятото през юни и юли. Цветовете са с големина 4 - 5 см., събрани в класовидни съцветия, обагрени в бяло, синьо, розово или лилаво. Има сортове на пазара, които цъфтят и в жълто,като цветът на шпората също може да бъде най-различно обагрен.

Отглеждане: Подходящото за отглеждане на Делфиниум място е в градината,на защитено от силни ветрове място, на директно слънце или полусянка.Делфиниума е зимоустойчиво растение и без проблеми се отглежда в градините в България. Няма специални изисквания по отношение на температурата.

Използване:  В групи или бордюри с други цъфтящи цветя; ефектно и много харесвано градинско цвете.

Грижи: Делфиниума изисква умерено поливане. Поддържайте почвата винаги леко влажна. Почвеният субстрат трябва да бъде хранителен, с добра въздухо- и водопропускливост.

Размножаване: Със семена, чиято кълняемост е около 3 - 4 години. Семената се засяват директно в градината през април при температура около 10 градуса или през октомври. Според някои автори по-добрият вариант е есенната сеитба за по-обилен цъфтеж на следващата година. Разстоянието между растенията трябва да бъде поне 30 - 40 см.

Съвет на градинаря: При изрязване на прецъфтелите цветове, Делфиниума може да ви радва с цветове до есента. Подходящо цвете за цветни бордюри или в групи с други цветя.

Всички части на Делфиниума са отровни!