петък, 20 февруари 2015 г.

Клематис - Елегантен, грациозен и ефектен

Клематисът (Clematis) е многогодишна лиана от семейство Лютикови, изключително популярна заради ефектните си цветове и големите възможности, които дава за оформяне на пространството. Клематисите придават височина, обем, цвят и романтика на всеки двор. Прекрасно украсяват огради, беседки, арки, декоративни решетки закрепени за стените на къщи и гаражи.



Те са многогодишни растения. При правилно засаждане, достатъчно грижи и търпение, ще ви радват цял живот с много стебла, отрупани с бели, сини, розови, виолетови или пурпурни цветове.



Засаждане на клематис

Клематис купен в контейнер може да се засади по всяко време, но най-добре е това да стане рано през пролетта, преди да започне активната вегетация или есента след като захладнее.Могат да се посадят растения, получени при разделяне на голям храст, двегодишни вкоренени клончета, отводи. За да сте сигурни, че ще се прихване, корените трябва да са здрави, добре развити, дължината им да е не по-малко от 30 см.



След засаждане две-три години растението развива кореновата си система и едва след това започва да цъфти обилно.Цъфтежът е обилен и продължителен, от април при някои сортове до късна есен при други, а цветовете покриват почти всички багри от спектъра с огромно разнообразие на оттенъци. Нюансите се променят в процеса на цъфтене, зависят от времето, почвата, климатичните условия и изложението. Колкото по-висока е температурата на въздуха и по-обилна светлината - толкова по-ярки са цветовете.



Съществуват сортове със звездообразни, кръстовидни, дисковидни цветове.
За да ви радват клематисите във вашата градина с цялата си красота, трябва да познавате някои техни особености.Те са светлолюбиви растения и най-добре се развиват на слънчеви места, но почвата около корените не бива да се прегрява. За целта може да посадите ниски летни цветя около тях. Не понасят задържане на вода в почвата и преполиване. Силният вятър също пречи на клематисите - чупи и оплита клончетата, поврежда цветовете, влияе зле на развитието на растенията.




Изберете внимателно мястото, на което да го засадите, защото клематисите не обичат да бъдат местени. Предпочитат слънчеви места, защитени от вятър. Нуждаят се поне от 6 часа слънце . Юго-източно и юго-западно изложение е най-добре. За тези които цъфтят в по-бледи тонове, особено розовите, изберете място с шарена сянка, На ярко слънце цветовете лесно избледнеят.
Преди да засадите растението, потопете саксията, в която сте го купили, за около половин час във вода, така че корените добре да се накиснат. Стресът от пресаждането ще бъде по-малък ако отрежете стеблата.. Да останат 1-2 двойки пъпки. Не много приятно, но е полезно.




Изкопайте дупка, с дълбочина и диаметър около 50 см. Подменете поне половината пръст с купена от градинските центрове. Добавете прегорял оборски тор.
Корените на новите клематиси са малки. Ако го поставяте до големи храсти, осигурете му някаква защита.

Поставете клематиса в дупката 5-10 см по-ниско, отколкото е бил в контейнера. От заровените пъпки ще израстат нови стебла.

Осигурете някаква стойка по която да се катери. Клематисът се захваща чрез дръжките на листата. Елементите на стойката трябва да се тънки.
Полейте обилно. Мулчирайте около корените или посадете ниски растения с плитки корени. Това ще помогне за съхраняване на влагата.




Клематисите са сравнително студоустойчиви растения и обикновено при нашите условия зимуват без проблеми. Основната опасност за тях през зимата и през ранна пролет не е студът, а преовлажняването на почвата. При положителни температури през деня и отрицателни нощем образуващият се лед може да повреди корените и стеблото. Ето защо най-важното е да предпазим клематиса от задържане на вода около него. За да го избегнете, насипете около растението една-две кофи сух торф или смес от тор и листовка, така че да се образува хълмче. Създайте условия водата да се оттича добре. През пролетта просто ще изгребете хълмчето.
Важно - насипвайте предпазващите материали само след като почвата е замръзнала на дълбочина 3-5 см, иначе ще навредите на растението повече, отколкото ще помогнете.



Подрязване на клематисите 

Това е най-противоречивия въпрос при отглеждането на тези прекрасни цветя. Проблемът идва от това, че не всички се подрязват по един и същи начин, по едно време.
Условно клематисите са разделени на три групи:


1 група - цъфтят само на миналогодишни стебла.
Към нея спадат clematis montana, macropetala, armandii, alpina,cirrhosa.
Започват да цъфтят в средата на април. Не се подрязват освен за махане на изсъхналите стебла и за оформяне на храста. Това се прави след като прецъфтят.



2 група - цъфтят както на миналогодишните, така и на новите стебла.
Това са едрите ранни хибриди. Започват да цъфтят в началото на май. Впечатляват с едрите цветове. Включват почти всички бели, розови, двуцветни и светло-сини клематиси. В създаването им участват японския patens и китайския lanuginosa
Подрязват се след като прецъфтят. На всяко стебло се оставят 1-2 двойки добре развити пъпки. На мястото на срязването вегетативните пъпки се развиват в нови клонки. След 4-6 седмици цъфтят втори път.



3 група - цъфтят само на тазгодишни стебла.
Включват късните хибриди, clematis intergrifolia, florida
Започват да цъфтят в края на май. В късните хибриди участва clematis viticella. Те са много жизнени – растат енергично и не боледуват. Цветовете са по-дребни, но много на брой. Подрязват се ниско – на 1-2 двойки пъпки през март и втори път след като прецъфтят. Повечето цъфтят повторно през есента .



Желателно е всички клематиси, независимо от групата, първите една-две години да се подрязват през март както група 3. Това стимулира изкарване на нови стебла от корените, а срязаните стебла се разклоняват. Улеснява развитието на добра коренова система.
Повярвайте – не може да навредите на клематиса като го подрязвате. Това го стимулира. Ако не го подрежете – също не е фатално. Пак ще цъфне, но ще останете с 1-2 стебла, няма да имате добре разклонен храст
Всички клематиси на нашия пазар са вносни. С малки изключения идват с имената си.
По името в стравочника на университета Hull ще намерите към коя група принадлежи и друга полезна информация.
Не приемайте това като задължителни разпоредби, а препоръки. Може да ги прочетете в сайтовете на повечето голями производители.
http://www.clematis.hull.ac.uk/

Източници:'Вестник за ГРАДИНАТА' и Neptune форум hobbykafe.com













Още снимки вижте ТУК